Kohezijskih milijonov Ptuju ne bo treba vračati

Z zagotovljenimi 8,766 milijoni bodo lahko še pravi čas končali gradnjo kanalizacije.

Objavljeno
10. april 2014 17.14
*milosic* Ptuj - za Trip
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj - Kmetijski minister Dejan Židan je na Ptuju podpisal dve pogodbi za sofinanciranje kanalizacijskega omrežja na Ptuju in na Ptujskem polju - evropski kohezijski sklad in država bosta iz pretečenega evropskega plačilnega obdobja 2007 - 2013 primaknila 8,766.019 evrov.

Obe kanalizacijski mreži že gradijo, saj je ptujski župan Štefan Čelan že decembra lani jamčil s podpisom, da bo eden največjih kanalizacijskih projektov končan pravočasno in Evropi ne bomo vračali 35 milijonov evrov njenega deleža.

Včeraj podpisana vsota namreč izpolnjuje navedeni nepovratni delež pri 2. fazi projekta, ki se mu uradno reče "zaščita podtalnice Dravskega in Ptujskega polja", končan pa mora biti do konca letošnjega leta.

Zdaj je denar zagotovljen in konzorcij izvajalcev bo zadnje kilometre kanalizacije končal do letošnjega septembra, potem pa bodo nanje priključevali še gospodinjstva, da do konca leta zagotovijo evropski sofinancerski pogoj: na čistilne naprave morajo biti speljane odplake za 60 tisoč populacijskih enot.

Občina Ptuj bo dobila 4 milijone evrov

Obnovljena čistilna naprava na Ptuju (za 15 milijonov evrov) že deluje, naprav v Kidričevem tudi, do nove čistilne naprave v Forminu pa je omrežje treba še zgraditi po občinah Gorišnica in Markovci - ta del je z včeraj podpisano pogodbo dobil 4,7 milijona evrov (dokončno pa bo stal 5,36 milijonov). Mestna občina Ptuj pa bo za svoj del dobila 4,06 milijona evrov državnega in kohezijskega deleža.

Zadnja dva dela kanalizacije sta le manjša dela velikanskega projekta, ki se bo v celoti povzpel preko 70 milijonov evrov vrednosti - prva faza je bila končana že z denarjem iz evropskega proračunskega obdobja 2002 - 2006, druga bo zadnji hip pravkar pretekle finančne perspektive.

Gorišniški Jožef Kokot in ptujski župan sta si po podpisu lahko oddahnila, saj so zdaj celoten projekt skozi šivankino uho pripeljali skoraj do konca in izvajalce bodo lahko normalno plačevali - podpisane pogodbe omogočajo najemanje kratkoročnih premostitvenih posojil, država pa je pri dosedanjih vmesnih plačilih denar tudi zagotavljala takoj, ko so občine dokazale plačilo izvajalcem.