Kolesarska vročica v Benečiji, Posočje še na hladnem

Organizacija etape Giro d'Italia bi stala več milijonov, vendar se izplača zaradi kolesarskega turizma.

Objavljeno
14. maj 2016 11.36
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Špeter –Benečijo je zajela kolesarska evforija, saj prihodnji petek gosti zanimivo etapo Gira d'Italia. V Posočju so bili nekoliko prepozni z vabilom, naj karavana zavije tudi v Slovenijo, upajo pa, da bo znamenita dirka vsaj švignila skozi te kraje čez dve leti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Tu in tam obnovljene ceste, še skrbneje urejena okolica in napisi dobrodošlice so v teh dneh le del celotnih priprav za dnevni mimohod kolesarjev druge največje kolesarske dirke na svetu. Predvsem je val navdušenja zajel celotno Benečijo in s tem slovensko narodno skupnost, ki se že dolgo pripravlja na športni spektakel. Priložnost je velika, če dogodku sledi vsaj deset milijonov gledalcev pred TV-zasloni v Italiji, veliko pozornosti pa mu namenita preostala evropska in svetovna javnost, meni predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič: »Ni vseeno, kako predstavimo svojo zgodbo, ko bo šla etapa mimo naših krajev. Lahko se predstavijo kot kraji, ki branijo italijanstvo pred slovanskim narodom, ali kot kraji, kjer živi tudi slovenska narodna skupnost, ki se trudi z dialogom ustvariti sodelovanje dveh sosednjih držav. Mi moramo organizatorje in medije nagovoriti s predstavitvijo realnosti tega območja.«

Za večji prikaz zemljevida kliknite na zemljevid.


Vendar ne bo šlo za kakšno manifestacijo slovenstva, opozarja Ivan Peterlin, predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI), ki pripravlja in koordinira več aktivnosti. »Svojo kulturo bomo predstavili na lep in eleganten način,« napoveduje Peterlin. Z učenci in učitelji špetrske dvojezične šole bodo nase opozorili že dan pred etapo, ko bodo šolo in sebe oblekli v spominsko majico, s katero bo šolski center v dveh jezikih pozdravljal Giro. Poleg tega je združenje zakupilo tudi oglasni prostor v največjem italijanskem športnem dnevniku, kjer bodo pozdrave prav tako prenesli v slovenščini in italijanščini. »Vsem moramo dopovedati, da Slovenci pričakujejo Giro kot nekaj njihovega,« je dejal.

Kdaj bo Dirka po Italiji zopet zavila na slovenske ceste? Foto: Dokumentacija DelaVsi v Matajur

Organizacije slovenske manjšine iz Benečije, Goriškega in Tržaškega se bodo skupaj zbrale na gorskem cilju v vasi Matajur, da bi z navijanjem, petjem in transparenti poudarili, da tam živijo Slovenci, napovedujejo. Nekateri se bodo že dan prej ogrevali v koči planinske družine na hribu. Kolesarje v petek pričakujejo okoli 14. ure, iz Posočja bo vas dostopna peš s slovenske strani Matajurja, z avtomobilom pa iz Marsina. »Giro bomo gostili na najboljši možni način. Ne zgolj s petkovo gnečo, ampak tako, da v naše kraje privabimo ljudi tudi po tem. Zdaj nam bolj slabo kaže, saj so vasi večinoma prazne. Želimo, da bi bilo tudi pri nas tako živahno kakor v Posočju,« je povedal župan občine Sovodnje, ki šteje 420 ljudi, vas Matajur pa 35, Germano Cendou. Za nedeljsko amatersko ponovitev etape se je že prijavilo več kot 3000 kolesarjev.


Giro se izplača

Medtem v sosednji Soški dolini obžalujejo, da prireditelje niso pravočasno povlekli za rokav. Pobudnik za slovenski pridih Gira je bil načelnik tolminske upravne enote Zdravko Likar, ki upa, da bi spektakel privabili v Posočje leta 2018. »Ne verjamem, da bo prihodnje leto dirka spet prišla tako blizu meje, ob obletnici konca prve svetovne vojne pa imamo res lepo priložnost. Pomembno je, da s to svetovno dirko pokažemo tudi naše kraje,« meni Likar in dodaja, da bi bilo dovolj že, če bi kolesarji zgolj nekaj deset kilometrov prekolesarili na slovenskih tleh. »Popolnoma vseeno je, ali bi k nam prišli čez Solarje, Livek ali Predel.«

Z organizacijo začetka ali cilja dirke se stroški prireditve namreč precej povečajo. Če bi zalogaj za krajši obisk karavane po grobi oceni predsednika Kolesarske zveze Slovenije Tomaža Grma stal približno 100.000 evrov, bi za kaj več hitro preštevali milijone, še posebno za celotno etapo. »Toda cilji se vpišejo v zgodovino in kolesarji jih bodo prihajali premagovati od vsepovsod. Predstavljajte si vzpon na Mangart,« je dejal in napovedal nadaljnja prizadevanja za nov obisk italijanske pentlje tudi v Sloveniji. Načelno podporo je do zdaj zagotovilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.