​Koliko in kdaj več za starše novorojencev

Poslanci bodo odločali o dvigu najnižje porodniške in pomoči ob rojstvu otroka, amandmaji opozicije znašajo 13,5 milijona evrov, koalicija pa predlaga kompromise.
Fotografija: Do staršev novorojencev bo država v prihodnje radodarnejša, ni pa še znano, za koliko in od kdaj. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Do staršev novorojencev bo država v prihodnje radodarnejša, ni pa še znano, za koliko in od kdaj. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Koliko bodo po novem najnižje »porodniške« in s kakšnim zneskom bo država izrekala dobrodošlico novorojencem? Do njihovih staršev bo država v prihodnje bolj darežljiva, kot je bila, ni pa še povsem jasno, za koliko, za skupino tistih, ki niso (dovolj) prispevali v blagajno za starševsko varstvo, pa je vprašanje tudi, od kdaj. Zaradi številnih dopolnil še ni mogoče napovedati, kakšna bo končna verzija novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki jo bodo v državnem zboru obravnavali v torek.

Vsi bi za družine seveda radi dali več in še več, vendar so proračunska sredstva omejena, pred decembrsko sejo državnega zbora komentirajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Državni zbor bo v torek obravnaval njihov prvotni predlog sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, a bodo novosti najbrž drugačne, kot so jih predvideli na ministrstvu.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je predlog zakona vložilo v parlament po skrajšanem postopku predvsem iz dveh razlogov. Prvi je evropska direktiva – zaradi njenega nespoštovanja je Slovenija že prejela opomin –, po kateri morajo biti do vseh starševskih prejemkov upravičeni tudi tujci z začasnim bivališčem pri nas, in ne le tisti s stalnim, kot je veljalo doslej. Drugi pa je, da bi morala država po obstoječem zakonu od 1. januarja 2020 pomoč ob rojstvu otroka dodeljevati v dobroimetju. A so pristojni ugotovili, da bi bila izvedba javnega razpisa za izbiro ponudnikov in samo izvajanje tega sistema nesorazmerno visok strošek v primerjavi z zneskom izplačane pravice. Zato bi radi zakon spremenili tako, da bi upravičenci še naprej prejemali gotovino, z noveliranjem pa se mudi, ker bi sama država ravnala v nasprotju z zakonom po 1. januarju, če določila ustrezno ne popravi.

starševski prejmki Foto Infografika
starševski prejmki Foto Infografika


Hkrati, ob teh dveh razlogih, zaradi katerih je nujno noveliranje, je ministrstvo predlagalo še, da se najnižji znesek starševskih nadomestil oziroma dodatkov dvigne s sedanjih 252 evrov na 402 evra neto, kolikor znaša osnovni znesek minimalnega dohodka. To pomeni, da bi nezaposlene in študentke oziroma tiste matere, ki v zadnjih treh letih niso bile dovolj časa zaposlene in zavarovane za starševsko varstvo, dobile »minimalno porodniško« v višini denarne socialne pomoči. To bi veljalo od januarja 2022 naprej in seveda tudi za očetovski dopust.


Opozicija bi več in prej


Vendar so opozicijske stranke, ki imajo v parlamentarnem matičnem odboru, prvi stopnici državnozborske obravnave, večino, ta prvotni predlog dodobra »oplemenitile«. Levica ne vidi razloga, zakaj bi čakali dve leti in zakaj ne bi vse porodnice, ne glede na to, ali so vplačevale v blagajne in neodvisno od premoženjskega stanja družine, prejemale najmanj 402 evra »porodniške« že od 1. januarja 2020. Poleg tega dopolnila, ki so mu na odboru prižgali zeleno luč, bo Levica na plenarni seji zahtevala, da povišanje ne bi veljalo le za otroke, ki se bodo rodili po novem letu, temveč za vse že obstoječe prejemnike starševskega nadomestila ali dodatka.



Drug večji opozicijski amandma zadeva pomoč ob rojstvu otroka. Ta zdaj znaša 280 evrov in ga šele od leta 2018 ponovno dobijo vsi novorojenčki. V času varčevalnih ukrepov je namreč veljal cenzus, ki sta ga, na primer, starša s povprečno plačo ob rojstvu prvega otroka presegla in je njun novorojenec ostal brez finančne dobrodošlice države. Na odboru pa je NSi uspela s pobudo, da bi se od januarja ta precej zvišala – na 500 evrov.


Dodatnega denarja v proračunu ni


Na ministrstvu sicer oba amandmaja načeloma podpirajo, saj, kot pravijo, sledijo njihovim prizadevanjem za še boljši položaj družin – pri tem poudarjajo, da so za družinske prejemke in starševska nadomestila letos namenili dobrih 595 milijonov evrov –, je pa dejstvo, da dodatnih 13,5 milijona evrov, kolikor je finančnih učinkov, v proračunu ni zagotovljenih. Zato je koalicija za plenarno sejo pripravila kompromisna dopolnila. Za pomoč ob rojstvu otroka je bilo letos namenjenih 5,3 milijona evrov, če bi znesek povišali na 500 evrov, bi v 2020 potrebovali 9,4 milijona. Predlagajo dvig na 350 evrov.

predlog sprememb Foto Infografika
predlog sprememb Foto Infografika


Dvig najnižjega izplačila materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka pa bi izvedli 1. januarja 2021, saj, kot trdijo, pet milijonov dodatnih sredstev za povišanje v 2020 v proračunu ni.

Glasovanje o noveli zakona bo v sredo, kakšen bo izid, pa bo odvisno zlasti od tega, na katero stran se bodo nagnili v SNS. Ta v matičnem odboru nima svojega člana.

Preberite še:

Komentarji: