Kolizej bo padel v prihodnjem tednu

Rušenje je predvideno v ponedeljek, 8. avgusta, so potrdili tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Objavljeno
03. avgust 2011 21.23
Posodobljeno
04. avgust 2011 07.00
Nina Krajčinović, kultura
Nina Krajčinović, kultura

Ljubljana – Vse kaže, da bo propadajoči Kolizej v središču mesta po dolgih letih dajanja zavetja brezdomcem, narkomanom in nezakonitim stanovalcem v prihodnjih tednih resnično in za vedno sklenil svojo pot. Na njegovih zidovih se je namreč v prejšnjih dneh pojavilo opozorilo, da bodo 1. avgusta začeli rušiti, zato »pozivajo tiste, ki se v njem zadržujejo, naj objekt takoj zapustijo in odnesejo tudi osebne stvari«.

Tokrat so stvari resnično tik pred izvršitvijo, kar so nam potrdili tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Včeraj je bil pod nadzorom koordinatorja za varstvo pri delu na sestanku izveden ogled notranjščine, v okviru katerega so določili, kateri elementi, pomembni za kulturno dediščino, so tisti, ki jih bo pred podiranjem treba odstraniti.

»Rušenje se bo začelo predvidoma v ponedeljek, 8. avgusta, ta teden pa poteka uvedba v delo oziroma pripravljalna dela, v okviru katerih bo investitor zagotovil demontažo dekorativnih elementov na fasadi,« je za Delo povedala Marija Režek Kambič z ZVKDS Ljubljana. Kamnita portala na severni fasadi in kamnita ločno končana portala na vzhodni in zahodni fasadi bodo demontirani tik pred rušitvijo tega dela objekta, nekaj elementov iz notranjščine, kot so ograja in vrata, pa bodo demontirali že ta teden. »Rušitve pred strokovno demontažo določenih elementov na sestanku ni dopustno začeti.«

Kljub javnemu nasprotovanju arhitektov, urbanistov in mnogih Ljubljančanov, ki so hoteli objekt ohraniti, naj bi ga torej v prihodnjih tednih resnično zrušili, na kar kažejo tudi prihodi in odhodi različnih delavcev, nadzornikov in gradbenih vozil iz razdejane okolice Kolizeja.

Osebne stvari nekdanjih stanovalcev so menda odnesene, občasno pa se v objektu kljub temu pojavi še kdo, ki so mu propadajoči zidovi edino zatočišče. Kolizej bo rušilo gradbeno podjetje Strabag, ki nas je po odgovore napotilo k svoji stranki, se pravi lastniku objekta – Kranjski investicijski družbi. Tam pa so »vsi na kolektivnem dopustu in v službi ni nobene pristojne osebe, ki bi lahko podala izjavo«.