Komu koristi prisluškovalna afera

Arbitraža: Preiskovanje je očitno vnemirilo ministra Karla Erjavca, ki je Mateja Tonina, predsednika Komisije za nadzor obveščevalno varnostnih služb (Knovs) označil za notoričnega lažnivca.
Fotografija: Simona Drenik, nekdanja vodja arbitražne skupine, ni privolila v igro, ki jo režira opozicija. Nekatera vprašanja zato ostajajo brez odgovora.
FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Simona Drenik, nekdanja vodja arbitražne skupine, ni privolila v igro, ki jo režira opozicija. Nekatera vprašanja zato ostajajo brez odgovora. FOTO: Jože Suhadolnik

Agentka Simona Drenik in arbiter Jernej Sekolec sta ta teden stopila pred parlamentarne nadzornike.Njuno nedovoljeno komunikacijo je Hrvaška izrabila za odstop od arbitražnega sporazuma o reševanju mejnega spora pred sodiščem, ki je bil podpisan novembra 2009. Haaško arbitražno sodišče je presodilo, da je Slovenija s temi pogovori sicer storila prekršek, a ne takšne narave, da sodišče ne bi moglo končati dela. Končno razsodbo smo dobili junija 2017. Meja med državama je določena, a še ne uveljavljena.
Kdaj bo arbitražna sodba implementirana?
Na to ni mogoče odgovoriti, saj Slovenija čaka na odločitev Sodišča EU glede tožbe zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe. Arbitraža nas je doslej stala 6,7 milijona evrov, 400.000 evrov smo založili za Hrvate. Tega denarja ne moremo izterjati, razen če bi ob kakšnem drugem meddržavnem dogovoru sklenili sporazum o poravnavi.
Koliko je z arbitražo zaslužil Sekolec?
Uradno ni znano. Sekolec se medijev izogiba, na zunanjem ministrstvu te informacije nimajo, saj je bil v pogodbenem razmerju s tribunalom. Neuradno je njegov honorar znašal pol milijona evrov. Sekolec je ta teden svoje klice obžaloval, prav tako agentka, ki je izjavila, da je bilo njuno komuniciranje napaka. Erjavec trdi, da njune komunikacije ni naročil.
Čemu je namenjeno sedanje razčiščevanje?
Matej Tonin, predsednik Knovsa, trdi, da želi s preiskavo preprečiti takšne napake v prihodnje. Knovs je sicer namenjen nadzoru, in ne preiskovanju oziroma preventivnemu delovanju. Zdi se, da je aktualno razčiščevanje namenjeno predvsem notranjepolitičnim obračunom in destabilizaciji koalicije, saj je pred ministrom Karlom Erjavcem še interpelacija, ki jo je proti njemu vložila stranka SDS.
Kaj je zdaj še prišlo na dan?
Sekolec je na Knovsu priznal, da je agentko klical »nekajkrat«. Kriptiranega komunikacijskega sredstva ni imel. Prav tako ni bil varnostno podučen, kako mora ravnati. Sekolec doslej ni dovolil pregleda svojih komunikacijskih naprav, ker ni želel, da bi nekatera elektronska sporočila prišla v javnost. Drenikova pa da mu ni povedala, da se ne smeta pogovarjati.
Ali je mogoče, da za njuno komunikacijo ni vedel kabinet zunanjega ministra?
Drenikova na to vprašanje ni želela odgovoriti. Pravni postopki na Sodišču EU v Luksemburgu namreč še niso končati. Pogrevanje dogodkov po njenem mnenju poraja dvome in škoduje avtoriteti razsodbe haaškega tribunala.
Kaj lahko doleti Hrvaško?
Možno je, da Sodišče EU zaradi hrvaškega neupoštevanja arbitražne razsodbe potrdi kršitev prava EU. Če tudi tega Hrvaška ne bo upoštevala, se za tožbo in globo proti njej lahko odloči tudi evropska komisija. Pomembna bodo razmerja sil v Evropi.

Janez Janša, prvak SDS in član Knovs, ocenjuje, da so ta teden lahko prepričali o diletantizmu Karla Erjavca in Mira Cerarja.<br />
FOTO: Matej Družnik
Janez Janša, prvak SDS in član Knovs, ocenjuje, da so ta teden lahko prepričali o diletantizmu Karla Erjavca in Mira Cerarja.
FOTO: Matej Družnik




Z arbitražno razsodbo smo dobili večji del Piranskega zaliva.<br />
FOTO: Mavric Pivk
Z arbitražno razsodbo smo dobili večji del Piranskega zaliva.
FOTO: Mavric Pivk

Komentarji: