Koncert poveličevalca ustaštva Thompsona je za borce nesprejemljiv

Borci so zgroženi, da država ob obletnici zmage nad nacizmom ne nasprotuje fašističnemu koncertu v Mariboru, ampak ga je s svojo odločitvijo celo podprla.
Fotografija: KopalneVodeKakovost
Odpri galerijo
KopalneVodeKakovost

Ljubljana – Na odprto pot za organizacijo koncerta hrvaškega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru so se odzvali v Zvezi združenj borcev NOB Slovenije (ZB), ki so nad podporo ministrstva za notranje zadeve ustašoidnemu pevcu dobesedno zgroženi. Zahtevajo preklic odločitve in prepoved tovrstnih prireditev.

Zveza borcev protestira nad odločitvijo najvišjih državnih organov, ki omogoča koncert pevcu, in tako spodbuja mednacionalno nestrpnost in sovražni govor. Ministrstvo za notranje zadeve je pred nedavnim namreč odpravilo odločbo mariborske upravne enote, ki je že drugič prepovedala koncert zloglasnega hrvaškega pevca Thompsona. Ta v svojih pesmih poveličuje ustaško-fašistično ideologijo.


Država spodbuja nemir


»Ustaštvo je eden od simbolov okupirane Evrope med drugo svetovno vojno. Neodvisna država Hrvaška je v tem obdobju okupirala tudi del ozemlja današnje Slovenije. Zato je odločitev slovenskega notranjega ministrstva ne samo nerazumljiva, temveč v nasprotju s slovenskimi ustavnimi svoboščinami, saj ministrstvo na slovenskem suverenem ozemlju dopušča koncert pevcu, ki poveličuje fašistično ideologijo, ki je slovenski narod obsodila na smrt,« je v odprtem pismu javnosti med drugim zapisal predsednik zveze Marijan Križman

Odločitev slovenskega notranjega ministrstva ni samo nerazumljiva, temveč je v nasprotju s slovenskimi ustavnimi svoboščinami, je prepričan Marijan Križman, predsednik borčevske organizacije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odločitev slovenskega notranjega ministrstva ni samo nerazumljiva, temveč je v nasprotju s slovenskimi ustavnimi svoboščinami, je prepričan Marijan Križman, predsednik borčevske organizacije. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Prvi mož borčevske organizacije je dodal, da se ta nesmisel dogaja prav v letu, ko bi Slovenija morala ponosno praznovati 75. obletnico osvoboditve in zmage mednarodne zavezniške koalicije, del katere je bilo tudi partizansko gibanje. Država tej častitljivi obletnici zmage nad nacifašizmom, prav tako državnemu prazniku dnevu upora proti okupatorju, ni namenila prav nobene pozornosti. Nasprotno pa dopušča dogodek, ki časti fašizem in v slovenski prostor vnaša nemir ter spodbuja sovraštvo.

»V primeru, da se bo koncert resnično zgodil, bomo v Mariboru pripravili protestni shod. To mesto, ki je veliko pretrpelo med drugo svetovno vojno, zagotovo ne bo postalo drugi Pliberk,« je za Delo povedal Križman.

Komentarji: