Konec bo dijaške okupacije naselja

Novo postajališče Šmihel. Pešcem do novomeškega šolskega centra ne bo več treba skozi Drsko.

Objavljeno
09. december 2017 09.00
Posodobljeno
09. december 2017 09.00

Novo mesto – Po skoraj štirih desetletjih obljub namerava država zgraditi železniško postajališče Šmihel pod novomeškim šolskim centrom, s čimer bodo odpravili kolone pešcev v naselju Drska. Gradbena dela se bodo začela predvidoma po novem letu in bodo stala dobrih 487.000 evrov.

Umestitev novomeškega postajališča Šmihel v neposredno bližino Šolskega centra Novo mesto, ki ga obiskuje približno 3000 dijakov, 900 študentov in približno 1200 udeležencev izobraževanja ob delu, bo občutno izboljšala prometno varnost vseh obiskovalcev te osrednje izobraževalne ustanove v dolenjski prestolnici in precej zmanjšala pretok pešcev v jutranji in popoldanski konici, ko dijaki dobesedno okupirajo naselje Drska, kar med prebivalci povzroča slabo voljo.

Pred začetkom in po pouku so Šegova, Cesarjeva ulica in nekaj vzporednih manjših ulic tako obremenjene, da je prevoz z avtomobili skoraj onemogočen, zaradi česar so prebivalci prek sveta Krajevne skupnosti Drska že večkrat protestirali. Dijakov je v konicah toliko, da med železniško postajo Kandija in avtobusno postajo hodijo po sredini ceste in tako jezijo voznike osebnih vozil.

Direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David je povedal, da so šolo zgradili pred 40 leti in da je že takrat bilo obljubljeno železniško postajališče, prav tako dostop z avtobusi do šole prek obnovljene šmihelske ceste, kar pa se ni uresničilo. Zaradi nasprotovanja krajanov šolski avtobusi ne smejo voziti do šole, ampak po cestah v naselju Drska lahko vozi le avtobus mestnega prometa. »Žal se je v vsem tem času s prometno ureditvijo odlašalo, zaradi česar se vsak dan srečujemo z nepopisno gnečo v naselju Drska,« je povedal David in napovedal, da bo prihodnje postajališče uporabljalo najmanj tisoč dijakov. Ob tem je opozoril, da je bilo sprva načrtovano, da bo peron zgrajen že do konca tega leta, a se to ne bo zgodilo. Šola bo za varno pot od postajališča do šolskega centra namenila 70.000 evrov, in ker objekt še ni zgrajen, bodo morali denar tako prenesti v prihodnje leto. Na Direkcijo RS za infrastrukturo so že pred tedni naslovili vprašanje, zakaj se gradnja še ni začela, a odgovora niso prejeli. Niti nam na to vprašanje konkretno niso odgovorili.

Sabina Ferfolja z direkcije je povedala, da so septembra izbrali podjetje Ginex International in z njimi sredi oktobra podpisali pogodbo. Rok za izvedbo pogodbenih del je 24. julij prihodnje leto.