Konec tedna v Portorožu in Piranu kar 40.000 ljudi

V piranski občini se težko spopadajo z naraščajočim trendom poseljevanja. Pri vodi so v celoti odvisni od Hrvatov.

Objavljeno
09. avgust 2017 21.41
Turizem v Piranu 09.julija 2016 [Slovenija,Piran,mesta,obala,Primorska,Piranski zaliv,turizem,morje]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran – »Vse ima svoje meje. Tudi turistični rekordi,« po fekalnem onesnaženju morja pred Bernardinom pravi direktor koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. »Nemalokrat opažamo, da posamezni členi turistične verige skrbijo za vrhunskost predvsem v lastnem žepu ali blagajni.«

V piranski občini imajo 17.500 prebivalcev, za turiste pa imajo uradno na voljo še 12.500 ležišč. Ker pa je poleg teh v konicah še vsaj 10.000 turistov v tako imenovanih počitniških stanovanjih, je dejansko število turistov že zdavnaj preseglo število stalnih prebivalcev, občina pa se resno sooča s problemom, da prostor in vse vse kapacitete komaj še zmorejo takšne obremenitve.

Podatek o dejanskem številu turistov je zelo pomemben pri načrtovanju infrastrukture, ki omogoča normalno bivanje. Ko so pred več kot 40 leti načrtovali tedaj sodobno kanalizacijsko omrežje v občini (med največjim turističnim razvojnim bumom v Portorožu), so predvidevali, da bodo potrebovali kanalizacijo za 35.000 ljudi. Tudi čistilna naprava je zasnovana na teh številkah. Toda število domačinov, uradnih turistov in »dvoživk« v počitniških stanovanjih se v piranski občini v poletnih konicah povzpne čez 40.000 in presega temeljne zmogljivosti infrastrukture.

V piranski občini se težko spopadajo z naraščajočim trendom poseljevanja. Po uradnih podatkih je v občini 2200 prijavljenih počitniških stanovanj, poleg tega pavšalno turistično takso plačuje še nekaj več kot 600 lastnikov plovil v marinah. Toda vsaj 2000 je počitniških stanovanj, v katerih so prijavljeni fiktivni »stalni« prebivalci. Ti niso evidentirani v nobeni statistiki, ne plačujejo turistične in drugih taks in uživajo ugodnosti, ki pripadajo stalnim prebivalcem Pirana (od parkirišč do nižjih cen storitev komunalne infrastrukture). V teh stanovanjih je v poletni sezoni vsaj od pet do šest tisoč »turistov«, ki jih ni v nobenih statistikah, saj mnogi oddajajo stanovanja preko agencij, Bookinga ali Airbnb. Kljub temu bodo v piranski občini letos pobrali za približno dva milijona evrov turistične takse.


Zaradi fekalnega onesnaženja so zaprli eno od bernardinskih naravnih plaž. Foto: Boris Šuligoj/Delo

Rekordna poraba vode

Kako težko je preskrbovati tako nestanovitno množico ljudi, vedo, denimo, v Rižanskem vodovodu Koper, kjer večino zimskih mesecev pošiljajo v omrežje od 18.000 do 21.000 kubičnih metrov vode na dan. Pretekle dni je količina vode presegla 36.000 kubičnih metrov, konec tedna celo na 37.000, kar je veliko več od rekordnih letin pred desetletjem ali več. Rižanski vodovod je imel to srečo, da mu je uspelo dodobra izpopolniti vodovodno omrežje, medtem ko država obalnemu območju še ni zagotovila stalnega zadostnega vodnega vira. Zato morajo poleti približno 40 odstotkov vode slovenske obmorske občine prejemati iz hrvaške Istre. Piranska občina je pri vodi v celoti odvisna od Hrvatov.

Komunalno podjetje Okolje Piran je v prvih sedmih mesecih letos odpeljalo 11 odstotkov več odpadkov kot leto prej, s parkirnino so julija zaslužili vsaj 20 odstotkov več. Toda kljub vsem tisočem parkirnih mest jih bo ta konec tedna še zmeraj veliko premalo. Predsednik uprave Okolja Alen Radojkovič pravi: »Šele pred tremi leti smo pridobili stalni vir za obnovo kanalizacijskega omrežja. S tem virom dobimo 730.000 evrov na leto. Če bi hoteli temeljito urediti naše, v precejšnji meri amortizirano kanalizacijsko omrežje, bi morali investirati 17 milijonov evrov. Občina lahko investira milijon na leto, zato popravljamo le najnujnejše.«