Konoplja uspešna pri zdravljenju epilepsije pri otrocih

Poskusno zdravljenje: Več kot trem četrtinam bolnikov je sintetični CBD izboljšal stanje. Zdravila na zeleni recept.

Objavljeno
28. april 2016 21.03
reut*ITALY-MARIJUANA
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Ljubljana – Na pediatrični kliniki so v raziskavi, v katero je bilo vključenih 23 otrok, preverjali učinkovitost zdravljenja epilepsije s sintetičnim kanabidiolom, ki je v naravni obliki tudi v konoplji. Pri treh četrtinah hudih bolnikov so se pokazale vsaj 50-odstotne izboljšave.

Raziskavo so začeli izvajati januarja 2015, vanjo pa so vključili otroke z zelo hudimi, težko ozdravljivimi epilepsijami, ki so pred tem jemali zelo veliko protiepileptičnih zdravil. Zdaj so zbrali rezultate enoletnega poskusnega zdravljenja s sintetičnim kanabidiolom (CBD), ki so impresivni. Kar pri tretjini oziroma sedmih od 20 otrok (za tri še nimajo podatkov) napadov sploh ni več, pri petini (štirih) je bilo izboljšanje več kot 90-odstotno in še pri štirih več kot 50-odstotno, pojasnjuje prof. dr. David Neubauer s kliničnega oddelka za razvojno, otroško in mladostniško nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani.

ZZZS je tako zdravljenje že priznala in zdaj plačuje tudi CBD, ki ga še naprej predpisujejo otrokom na zeleni recept

Kaj so z raziskavo želeli določilti, kaj je študija pokazala in kako so spremljaji morebitne nezaželene učinke, za katere se je sicer izkazalo, da jih ni, lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.