Kontič slavil tudi pri Janši doma

SD v Velenju z večino svetnikov, opozicija pravi, da jih želi župan utišati
Fotografija: Bojan Kontič v volilnem štabu SD v Velenju. Ob njem sedi prejšnji dolgoletni župan Velenja Srečko Meh. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Bojan Kontič v volilnem štabu SD v Velenju. Ob njem sedi prejšnji dolgoletni župan Velenja Srečko Meh. FOTO: Brane Piano

Velenje – Župan Velenja Bojan Kontič (SD) je protikandidate na svojih tretjih volitvah premagal z 59,58 odstotka glasov, izmed petih protikandidatov pa se mu je s 15,51 odstotka glasov najbolj približala Suzana Kavaš (SDS). A Kontič in njegova SD sta več glasov od Kavaševe in SDS dobila tudi v podeželski Krajevni skupnosti Šentilj, kjer je doma predsednik SDS Janez Janša.

Resda so bile na štirih voliščih Šentilja razlike med strankama nekoliko manjše. SD je prejela 30,95, SDS pa 29,21 odstotka glasov. Za Kontiča je glasovalo 219 krajanov ali 41,32 odstotka, za Kavaševo pa 144 volivcev ali 27,17 odstotka.

Drugače je bilo v seštevku z volišč, saj je velenjska SD dobila 43,14 odstotka glasov in s tem kar 17 od 33 svetniških mest, SDS pa 17,69 odstotka glasov in šest svetniških mest. S tem sta obe stranki v Velenju število svetnikov povečali za enega, a kakšne resnejše, sploh pa ne vplivnejše opozicije si v mestnem svetu Kontiču po novem ni treba bati. Skupaj z dosedanjimi partnerji, tremi svetniki Desusa in enim SMC, lahko pa tudi enim iz Levice, bo imel dve tretjini glasov.

V velenjski opoziciji – Matej Jenko, kandidat Dobre države za župana, Mihael Letonje iz SLS in Suzana Kavaš, ki vsi ostajajo mestni svetniki – so Kontiču očitali spremembe poslovnika mestnega sveta, s katerimi da jih želi utišati.

»Svetnik sme postaviti samo eno napovedano vprašanje, pobude pa mora oddajati pisno,« pravi Jenko. Kontiču se sodelovanje z opozicijo ne zdi potrebno. Po zmagi SD in svoji županski zmagi je napovedal, da se s tem ne bo ukvarjal oziroma le toliko, kolikor mu to predpisuje poslovnik mestnega sveta.

Komentarji: