Kopač in Pfeiferjeva ne vidita razlogov za svoj odstop

K odstopu ju je v četrtek pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Objavljeno
16. junij 2017 20.24
UKC
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Svet UKC Ljubljana danes ni končal razprave o stanju na področju srčne kardiologije na pediatrični kliniki. Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer pa sta dejala, da ne nameravata odstopiti, saj da sta v zadnjem letu na otroški kardiokirurgiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva.

K odstopu ju je v četrtek pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dejala je, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Dogajanje na pediatriji pa je po njenih navedbah privedlo do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov ter širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju več kot 40 bolnikov na pediatrični kliniki.

Pfeiferjeva je na novinarski konferenci po seji sveta dejala, da ne vidi razloga za odstop, posebej ne po teh očitkih, kot so bili predstavljeni. Poudarila je, da sta v času, odkar sta na položaju, naredila ogromno, da je program otroške srčne kirurgije napredoval ter da je obravnava teh otrok zagotovo varna. O tem pričajo tudi rezultati. Umrljivost v novem programu (od leta 2014 naprej) je tako po njenih besedah nižja, kot je evropsko povprečje.

Na vprašanje, ali vidi poziv ministrice k odstopu kot ščitenje strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti, pa je odgovorila pritrdilno. Pojasnila je, da so šli v razrešitev Kende, ker takrat, ko je bil v. d. službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ni naredil ničesar. »Takrat pa ni bilo tam vodje, vsak je delal po svoje, niso imeli skupnih sestankov, niso imeli vizit,« je dejala.

»Takrat pa ne morem reči, da je bilo za vse bolnike tako dobro in kakovostno poskrbljeno, kot je danes,« je dejala in omenila smrt 14-letnega dečka septembra lani.

»Žalostno je, da se zaradi tega primera lomijo kopja, ker želimo ohraniti ali ne ohraniti strokovnega direktorja pediatrične klinike na položaju. Ves ta cirkus v medijih je sproduciran samo zaradi tega, da se prikaže, da je na pediatrični kliniki, predvsem na kardiološki službi vse narobe,« je dejala.

Po imenovanju Tomaža Podnarja za vodjo službe za kardiologijo decembra lani pa po besedah Pfeiferjeve poteka obravnava otrok timsko, varno. Trikrat na dan vsi zdravniki sestankujejo in obravnavajo bolnike. Varnost, urejenost in kakovost obravnave otrok pa da se je izboljšala, je dejala. Od takrat po njenih navedbah na oddelku za kardiologijo tudi ni slabih odnosov. Vseh pet otroških kardiologov odlično komunicira in sodeluje, je dodala.

Poudarila je, da je pediatrična klinika vrhunska ustanova in za vseh 12 oddelkov na kliniki lahko trdi, da so tam vrhunski strokovnjaki. »Vsi zelo dobro delajo, predano in v dobro svojih bolnikov. Kdor koli trdi kar koli drugače, mislim, da je zlonameren,« je dejala.

Kopač je dejal, da se z ministrico v tem tednu niso sestali. »Želel sem navezati stik v tem tednu, a je očitno imela preveč drugih zadev,« je dodal.

Predsednik sveta Tomaž Glažar pa je dejal, da so danes prejeli glede tega premalo informacij, da bi odločali o odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve oz. o njuni razrešitvi. Od vodstva pričakujejo, da jim bo posredovalo dodatna gradiva za naslednjo sejo. Ta bo predvidoma v prvem tednu julija.