Koper se bo poravnal z DZS in Termami Čatež

Hotel Koper: Občina tri leta ne bo uveljavila predkupne pravice – DZS bo spet prodajal hotel, vendar še ni jasno, kdaj
Fotografija: Hotel Koper bo aprila spet sprejel goste. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Hotel Koper bo aprila spet sprejel goste. Foto Leon Vidic

Koper – Odvetniki občine Koper in dveh družb iz sistema Bojana Petana – DZS in Term Čatež so včeraj podpisali pogojno sodno poravnavo v primeru spora zaradi nakupa Hotela Koper, ki se je začel že pred približno tremi leti. Jutri pa bodo o takem načinu rešitve spora odločali še mestni svetniki in ga po pričakovanjih podprli. S tem bodo rešili še enega od »okostnjakov« (spornih poslov) iz nekoliko večje omare bivšega koprskega župana.



Predstavniki in lastniki obeh podjetij ter koprski župan Aleš Bržan so se strinjali, da je treba zaplet, ki se je znašel na sodišču, rešiti s poravnavo. Pogojno sklenjen dogovor predvideva, da občina Koper umakne vloženo pritožbo na višje sodišče za odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča iz maja lani in da v prihodnjih treh letih ne bo več uveljavljala predkupne pravice do nakupa Hotela Koper (ko bo ta spet na prodaj). V zameno pa se tako DZS kot Terme Čatež odpovedujeta zahtevi za plačilo presežnih pravdnih stroškov v znesku okoli 6400 evrov in vsem drugim odškodninskim zahtevkom v tem primeru.
 

Popovič je iskal pravico celo na ustavnem sodišču


Poročali smo, da je DZS konec leta 2015 začel prodajo Hotela Koper za 2,7 milijona, občina Koper pa je januarja 2016 odločila, da bo uveljavila predkupno pravico in prodajalcema poslala tudi prvi obrok kupnine v višini 270.000 evrov. Zapletlo se je pri razumevanju načina plačila. V DZS so trdili, da mora občina plačati še 22-odstotni DDV, v občinski upravi pa so vztrajali, da bi plačali samo dvoodstotni davek na promet nepremičnin. Medtem je DZS dobil še ugodnejšo nakupno ponudbo (3,1 milijona evrov). DZS je 19. februarja 2016 občini vrnila vplačanih 270.000 evrov, občinska uprava pa je dva dni pozneje vložila tožbo na ljubljanskem okrožnem sodišču, s katero je hotela dokazati, da je bil posel veljavno sklenjen in da bi morala DZS izdati občini listine, s katerimi bi lahko vpisala svojo lastninsko pravico v zemljiško knjigo. Hkrati je zahtevala izdajo začasne odredbe o prepovedi odtujitve, obremenitve in razpolaganja z nepremičnino. Predstavniki občinske uprave so poskušali svoje pravice zavarovati tudi z vložitvijo ustavne pritožbe.



Okrožno sodišče je maja lani koprski tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo in pritrdilo trditvam DZS, da pogodba o nakupu ni bila sklenjena. Po pritožbi na višje sodišče je slednje obe stranki pozvalo k mediaciji. Zato sta obe strani zdaj (po zamenjavi občinske oblasti in po nastopu župana Aleša Bržana) sklenili sodno poravnavo, ki pa bo dokončno potrjena na jutrišnji seji mestnega sveta. Na njej naj bi svetniki izhajali iz temeljnih programskih usmeritve občine, ki po novem ne predvideva več občinskega lastništva hotelov.
 

Hotel Koper bo spet naprodaj


Bojan Petan nam je včeraj odgovoril, da je bil s podpisom poravnave z občino Koper storjen šele prvi korak za rešitev dolgoletnega spora med strankama. »Po dokončni potrditvi navedenega besedila sodne poravnave na mestnem svetu se bodo prodajni postopki za Hotel Koper nadaljevali skladno s sprejetim programom,« je napovedal Petan. Hotel Koper bodo spet odprli aprila, saj ima že napovedane prihode gostov. Sklepamo, da jih bo to sezono gotovo še upravljala DZS. Vprašali smo tudi gostinca Aleša Piščanca, ki ima v hotelski stavbi najete prostore za restavracijo Capra, če bi se v primeru ponovne prodaje spet odločil za ponudbo. Odgovoril je, da zdaj na to še težko odgovori in da se bo o tem odločal, ko bo ponudba spet objavljena. Če mu bo posel z novim hotelom Majda v Ospu, ki ga bodo odprli maja, normalno tekel, se bo seveda lažje odločil.

Preberite še:

Komentarji: