Če družbe ne postanejo telekomunikacijski operaterji, s frekvencami ne pridobijo nič

Komisija za nadzor javnih financ nadzor nad zakonitostjo prepušča računskemu sodišču.

Objavljeno
10. oktober 2018 09.58
Posodobljeno
10. oktober 2018 15.50
Boris Koprivnikar se je branil pred očitki o spornem dodeljevanju frekvenc, zaradi katerih mu je bila, kot je dejal, povzročena materialna in moralna škoda. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljana – Poslanci člani komisije za nadzor nad porabo javnih financ danes obravnavajo podeljevanje frekvence za novo, peto generacijo brezžičnega omrežja družbi BTC. Na sejo so povabili nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je v teh dneh zaradi številnih očitkov o spornem ravnanju najprej zapustil SMC, nato še novo službo v BTC, BTC pa je državi vrnil frekvence.

Komisija:
  • računskemu sodišču priporoča izredno revizijo podeljevanja frekvenc
  • pričakuje, da bodo NPU, KPK in specializirano državno tožilstvo preučili sume nezakonitosti pri njihovem podeljevanju
  • želi poročilo o upravičenosti, smiselnosti, gospodarnosti in korupcijskih tveganjih podelitve družbi BTC
  • vlado poziva, naj v osmih dneh posreduje dokumentacijo in pogodbe, ki so bile sklenjene s prejemniki testnih frekvenc 5G
  • poziva Forum za digitalno družbo in Sekcijo operaterjev elektronskih komunikacij pri GZS, naj se opredelita do njihove podelitve


Z devetimi glasovi za in dvema proti so sprejeli pet sklepov, predlog sklepa, ki so ga v sodelovanju z Levico pripravile koalicijske stranke, pa ni prejel dovolj podpore.image
Zvone Černač je pokazal fotografijo Koprivnikarjeve podelitve frekvenc družbi BTC. FOTO: DZRS
Kot je uvodoma pojasnil Zvonko Černač iz SDS, je naloga komisije bedenje nad smotrnostjo in gospodarnostjo porabe javnih financ ter tudi neotipljevega premoženja, kot so frekvence. Poudaril je, da na tem področju države EU s posebno skrbnostjo od ponudnikov mobilne tehnologije pridobivajo znatna sredstva.

»Gre za javno dobrino z gospodarsko vrednostjo,« razmišlja Černač, zato bi morali v zameno za dodeljevanje frekvenc dobiti optimalne finančne vsote, potrošniki pa optimalne storitve. Černač še ugotavlja, da je praksa povsem nasprotna.

Zvonko Černač, SDS:

Najprej je podeljevanje frekvenc prešlo iz izobraževalnega resorja na resor za javno upravo, nato je trajala kadrovska ekipacija – znano je bilo, da bo Tanja Muha postala direktorica –, pri podeljevanju frekvenc pa je zmanjkalo časa za transparentnost. Frekvence so podelili mimo javnega razpisa. Zakaj je družba BTC vrnila frekvence, če je bilo vse zakonito? Struktura medsebojno povezanih ljudi je na škodo vseh nas, potrošnikov, uzurpirala agencijo.


Nadalje navaja, da so Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) prevzeli kadri SMC, kar je Koprivnikar zanikal, prav tako je zanikal svojo vpletenost v postopke podeljevanja frekvenc in imenovanje njenega vodstva, o katerem zatrjuje, da odlično pozna resor in prav tako opravlja svoje delo.

Ključni očitek SDS:
Čeprav zakon določa, da radiofrekvenčni spekter države upravlja Akos, ki pripravi triletno strategijo upravljanja, so frekvence družbam podeljevali na podlagi strategije, ki ni imela soglasja vlade. Brez vladnega soglasja pa strategija ne velja.


Vse zainteresirane družbe obvešča, da imajo še vedno možnost, da pridobijo brezplačne, testne frekvence. Glede prenosa direktorata za informacijsko družbo pod okrilje ministrstva, ki ga je tedaj vodil, je pojasnil, da je bil vseskozi dogovor, da se digitalizacija prenese na MJU.

Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo:

Sprožena je bila medijska gonja, ki se v nasprotju s pravno začne z obsodbo. Moje sodelovanje z družbo BTC in uporaba frekvenc sta bila na neki način kompromitirana. Ne morem opravljati službe pod očitki konflikta interesov, zato je logično, da sem jo vrnil. BTC ni življenjsko odvisen od teh frekvenc, jaz pa ne od BTC.


Frekvence so poleg BTC prejeli še AMZS, Elektro Gorenjska in Internet Institut.


Nekdanji minister še pravi, da ne beži od odgovornosti ter da je bilo podeljevanje frekvenc v skladu s pravili. Napoveduje, da bo država v prihodnje na izgubi, saj si ne bo več nihče upal tekmovati zanje, če bo deležen takšnega pogroma.

»Država ni izgubila več deset milijonov evrov, to je smešno. Gre za testne frekvence – če te družbe ne postanejo telekomunikacijski operaterji, ne dobijo od tega nič,« pojasnjuje.
 

Akos pod pritiskom


Direktorica Akosa Tanja Muha, ki ji nekateri opozicijski poslanci očitajo, da za njeno vodenje ne izpolnjuje pogojev, je poudarila, da je Akos neodvisni regulatorni organ, ki se zadnje dni sooča s številnimi pritiski.

Še zlasti je izpostavila medijske, saj so v zadnjih štirih mesecih od ene radijske mreže in enega spletnega portala prejeli 64 e-mailov s skoraj 400 vprašanji. Domnevne nezakonitosti na agenciji zanika – tudi podeljevanje frekvenc brez javnega razpisa je po njenih besedah povsem v skladu z zakonom –, se pa strinja z nadzorom nad njenim delom.

V preteklosti je podeljevanje potekalo na enak način; testne frekvence so podeljevali z javno dražbo. Vsi dobitniki so imeli in imajo obveznost plačevanja nadomestila za njihovo uporabo.
 

Mermal bo frekvence iskal drugod


image
Jože Mermal. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vabila na sejo se je posebej razveselil prvi mož BTC Jože Mermal, ki je poslancem prinesel vso potrebno dokumentacijo, pogodbe in račune, ki jih izdajajo državi, saj upa, da jih bodo podrobno analizirali in prenehali dvomiti o zakonitosti njihovega delovanja. Kot je znano, ima družba z državo že več kot 20 let pogodbo na področju carinskega poslovanja.

»Na srečo nismo še ničesar testirali, saj je za vas vse sumljivo in že napol kriminalno. Zato gremo stran od teh frekvenc, ki jih bomo zdaj pridobili drugje.« Mermal je bil razočaran nad ravnjo razprave in zrelostjo slovenske družbe, saj blati njegovo podjetje, ne da bi za to imela dokaze.
 

Revizorji bodo ocenjevali tveganja


Spregovorila sta še predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec ter predstavnik računskega sodišča Zoran Mladenovič, kjer v teh dneh pridobivajo dokumentacijo za oceno tveganj pri državnem podeljevanju frekvenc. 

Prišel je tudi predsednik Sveta Akosa Aleš Ivković, medtem ko so se predstavniki finančnega ministrstva opravičili, saj obravnavana tematika ni v njihovi pristojnosti.


Seja s priokusom lokalnih volitev


V razpravi poslancev je bilo slišati vse od pozivov k odstopu direktorice Akosa do prepričanja, da podeljevanje frekvenc ni stvar komisije za nadzor javnih financ, ki jo sicer vodi Anže Logar iz SDS. Mnogi so menili, da gre za njeno zlorabo za dosego določenih političnih interesov.

image
Möderndorfer sklic seje povezuje z lokalnimi volitvami. FOTO: Blaž Samec/Delo
Jani Möderndorfer, SMC: Ali je to šov in teater pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, na katerih se predsedujoči pojavlja v vlogi kandidata? Gradivo smo prejeli prepozno, komisija in razprava sta vodeni domačijsko – zakaj, recimo, ne obravnavamo še drugih podjetij, ki so dobile frekvence?


Logar je opozoril, da podeljevanje frekvenc preverjajo že štirje državni organi, zato današnja razprava na komisiji nikakor ni bila preuranjena.