»Korona številke« v četrtek nižje, umrlo je 31 oseb

Ob opravljenih 5673 testih so potrdili 1546 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 27,25 odstotka.
Fotografija: V četrtek je umrlo 31 oseb s covidom-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V četrtek je umrlo 31 oseb s covidom-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V četrtek so v Sloveniji ob opravljenih 5673 testih potrdili 1546 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 27,25 odstotka in je bil  nižji kot dan prej, ko je znašal kar 30,33 odstotka. Umrlo je 31 oseb s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 1254 ljudi, od tega je 201 bolnik na intenzivni negi, iz bolnišnic pa so odpustili 68 oseb.



Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je to zagotovo sporočilo, ki smo si ga zelo želeli. »Upamo, da bo tako tudi v prihodnjem tednu.« V četrtek je bilo potrjenih 250 okužb med oskrbovanci v domovih za starejše, kjer je aktivno okuženih 2510 oskrbovancev. Med zaposlenimi v domovih so potrdili 81 okužb, aktivno okuženih jih je 905.

Vlada je včeraj na seji na Brdu pri Kranju odločala o podaljšanju veljavnost tistih ukrepov, katerih upravičenost mora v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča presojati vsak teden, kot je denimo prepoved zbiranja in gibanja prebivalstva. Tako je za sedem dni podaljšala prepoved prodaje nenujnega blaga in storitev ter za dva tedna odlok o obvezni namestitvi razkužilnikov za roke v večstanovanjskih stavbah.

image_alt
V UKC Maribor zmanjkuje prostora za umrle zaradi covida

 

Janša: Če v kratkem ne bo cepiva v večjih količinah, sledijo vsesplošni testi


Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnjem virtualnem zasedanju evropskega sveta predstavil drugi val epidemije v Sloveniji in poudaril, da je zadnje dni bolnišnično zdravljenje zapustilo več ljudi, kot pa jih je med na novo okuženimi potrebovalo tovrstno zdravljenje, a da je število okuženih še vedno zelo veliko. Povedal je še, da smo začeli uvajati hitre teste in da pripravljamo nacionalni program cepljenja. 

»Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno počutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo,« so v sporočilu za javnost zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Preberite še:

Komentarji: