Župani padli na regijskem izpitu

Radeljskemu županu uspel manever, da so Prevaljam in Črni odškrnili denar za gradnjo čistilnih naprav. Kaj bo storila država?

Objavljeno
19. september 2017 18.03
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Radlje ob Dravi – Svet koroške regije je pri delitvi regijskih evropskih sredstev - na voljo je skoraj 27 milijonov evrov - obrnil hrbet občinama Črna na Koroškem in Prevalje, ki sta si za gradnjo čistilnih naprav obetala 85 odstotkov vrednosti, a bosta zdaj za naložbo dobili manj kot polovico.

Razočarana župana obeh občin Romana Lesjak in Matic Tasič sta že napovedala obstrukcijo delovanja v vseh regijskih organih, negotova je tudi gradnja čistilnih naprav. »Konflikti pri delitvi sredstev EU v regijah nastajajo zaradi države. Ta je v zadnjem trenutku, junija, spremenila pravila igre in naredila napako. Projekta, kot sta gradnji čistilnih naprav, bi morala izvzeti, pa se ne bi imeli o čem prepirati. Po prvotnem dogovoru v regiji, s katerim se je strinjala tudi država, bi morali na Prevaljah za čistilno napravo dobiti 5,4, in ne 2,3 milijona evrov. Denar za gradnjo obeh čistilnih naprav bo država morala najti, sicer bo Bruslju plačevala kazni. Ne razumem, kako so lahko za Magno takoj našli 18 milijonov evrov, za čistilni napravi v Mežiški dolini pa jih ne morejo najti šest,« pravi Tasič.

»Ne država, župani so spremenili pravila igre. In to čez noč,« pa meni črnjanska županja Romana Lesjak. Županske kolege je obtožila tihega dogovarjanja v ozadju, v katera s Tasičem nista bila vključena. Prepričana sta bila, da bo obveljal dogovor o regijskih prioritetah iz leta 2015, po katerem sta bili obe čistilni napravi na prvem mestu. Črna bi zanjo dobila 2,7 milijona evrov, in ne 1,1, milijona, kot je predlagal Bukovnik.

Bukovnika podprla večina

Spremembe so nastale poleti, ko je predsedovanje svetu regije prevzel radeljski župan Alan Bukovnik. Predlagal je, da bi si sredstva EU občine razdelile po številu prebivalcev, in ne po dogovorjenih prioritetah iz leta 2015. Njegov predlog je podprlo deset od 12 županov. »S Tasičem sva v pat poziciji,« pravi Lesjakova, ki denarja za gradnjo čistilne naprave nima. Kaže, da je bil Bukovnikov predlog finančno ugodnejši za večino občin, saj o predlogu drugačne delitve, ki jo je pripravil Tasič, sploh niso razpravljali.

Čeprav se radeljski župan Bukovnik že veseli svoje prve velike zmage, je negotovo, kaj bo na takšen dogovor rekla država. Predstavniki gospodarskega ministrstva so v Radljah začudeno gledali v Bukovnikov predlog, ki odstopa od regijskega predloga, ki ga že imajo na ministrstvu, potrdila pa ga je celo vlada. Tasič in Lesjakova sta o zapletih že pisala ministru Zdravku Počivalšku, a odgovora še nista dobila. »Ne le minister za gospodarstvo, celo predsednik vlade Miro Cerar mi je na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za novo Lekovo tovarno na Prevaljah obljubil, da denar za čistilno napravo, ki jo potrebuje tudi Lek, ne bo problem. Pričakujemo, da se bosta dogovora držala,« pove Tasič.

V prvi dogovor za razvoj regije so poleg čistilnih naprav v Črni na Prevaljah uvrstili še gradnjo kolesarske povezave med Trbonjami in Mariborom ter regijsko štipendijsko shemo. Vrednost vseh štirih projektov je okoli 15 milijonov evrov. Koroški župani bodo morali za skupno mizo sesti še enkrat, saj morajo doseči dogovor o razdelitvi preostalih 11 milijonov evrov, sicer bodo ostali praznih rok.