Koroške občine dobile evropski denar za varno preskrbo z vodo

Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka so uspešno kandidirali za evropska sredstva.

Objavljeno
04. november 2015 12.07
karba/gradnja
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Dravograd − Občine Dravograd, Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka so uspešno kandidirale za evropska sredstva v okviru skupnega projekta zagotavljanja dolgoročne varne preskrbe s pitno vodo. Kot so sporočili iz vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko, bo skoraj 50 milijonov evrov vreden projekt deležen 30 milijonov evrov kohezijskega denarja.

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad izdala odločbo o finančni podpori za tretji sklop projekta preskrbe s pitno vodo v porečju Drave, ki ga skupaj načrtuje omenjenih pet koroških občin.

Naložba obsega nadgradnjo obstoječih vodopreskrbnih sistemov znotraj posameznih občin in njihovo povezavo v funkcionalno celoto. Med drugim bodo zgradili oziroma nadgradili dobrih 110 kilometrov cevovodov, 17 vodohranov, pet črpališč, 17 prečrpališč, devet hidropostaj in nadzorni center. V sklopu projekta bodo izvedli še avtomatizacijo in daljinski nadzor oziroma telemetrijo novozgrajenih in obstoječih objektov v vseh omenjenih občinah.

Kot še dodajajo v vladni službi, bodo z uresničitvijo projekta omogočili priključitev dodatnih prebivalcev na sistem javne preskrbe s pitno vodo, zmanjšali bodo vodne izgube, predvsem pa bodo izboljšali kakovost preskrbe s pitno vodo in življenjske pogoje prebivalstva.