Kostanjevico na Krki od poplavne katastrofe ločilo pet centimetrov

V Kostanjevico na Krki voda prihaja hitreje, pogosteje in tudi prej odteče, kot je nekoč.

Objavljeno
13. februar 2014 11.28
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Kostanjevica na Krki - »Če bi bila Krka zgolj 5 centimetrov višja, bi prišla v spodnje etaže hiš na kostanjeviškem otoku. K sreči je sedaj že začela upadati,« nam je danes nekaj po osmi uri zjutraj dejal domačin Boris Skušek.

Najhujše napovedi agencije za okolje s sredinega jutra, da se Kostanjevici na Krki obeta povodenj podobna katastrofi leta 2010, se k sreči niso uresničile.

Morda tudi zaradi sredinega sneženja, ki je upočasnilo naraščanje reke. Pretok Krke v Podbočju je danes zjutraj dosegel vrednost 353 kubičnih metrov na sekundo, kar je za okoli 100 kubičnih metrov na sekundo manj, kot je znašal leta 2010.

Napeto je bilo že novembra

Voda, ki je pred tremi leti v Kostanjevici na Krki in pol segala do 130 centimetrov nad tlemi je včeraj zalila nižje ležeče dele cestišča na otoku, a večjih težav - z izjemo pronicanja iz temeljev v stene - ni povzročila. Podobno za las so se domačini velikim stroškom ognili novembra.

»Včasih je Krka pri nas naraščala 24 ur po koncu padavin. Danes pride voda hitreje, pogosteje in tudi prej odteče,« je ob ogledu okolice svoje hiše dejal Iztok Košak. Vzrok za to je morda, kot razmišljajo domačini, tudi izgradnja obvoznice.

Domačini o selitvi ne razmišljajo

Posledično se Krka ne izliva na polja, kot se je nekoč, razmišlja Skušek: »Načrti so predvidevali, da bo del obvoznice stal na stebrih. A ceneje je bilo zgraditi nasip.«

Kljub vse bolj pogostemu polnjenju vreč s peskom - te so od včeraj razporejene po celem kostanjeviškem otoku - pa domačini, kot pravita oba naša sogovornika, o selitvi ne razmišljajo.

Na pomoč odgovornih, da bi jim pomagali pri iskanju preventivnih rešitev - prehodi za vodo pod obvoznico, montažne protipoplavne stene ali poglobitev struge - pa pretirano ne računajo več.