Kostić že začel postopek nakupa osrednjih hotelov v Portorožu

Nezavezujoče ponudbe za nakup družbe Istrabenz Turizem, ki ima v lasti osrednje portoroške hotele, pričakujejo v mesecu dni.
Fotografija: Za portoroške hotele se zanimajo le tuji vlagatelji. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Za portoroške hotele se zanimajo le tuji vlagatelji. FOTO: Blaž Samec

Po prejemu nezavezujočih ponudb sledita drugi krog zbiranja zavezujočih ponudb in izbira najboljšega ponudnika. Postopek prodaje šestih portoroških hotelov s 1598 ležišči in več kot 440 zaposlenimi pa naj bi bil po naših informacijah končan v prvi četrtini prihodnjega leta.

S prodajo premoženja nekdanjega paradnega konja primorskega gospodarstva se bo po sedemdesetih letih tudi formalno končala Istrabenzova zgodba. Prazna lupina holdinga, ki je v času vodenja Igorja Bavčarja klecnil pod bremenom dolgov, bo predvidoma ugasnila do konca prihodnjega leta.

Za zdaj pa teče postopek prodaje preostanka zadnjega pomembnega dela premoženja, prodaja se družba Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest osrednjih portoroških hotelov. Tržijo jih pod blagovno znamko Life Class in imajo skupaj 700 sob. Po naših informacijah je sporazum o nerazkrivanju že podpisalo več potencialnih investitorjev iz tujine in že prevzelo dokumentacijo, na temelju katere bodo pripravili nezavezujoče ponudbe. Te naj bi prispele v mesecu dni. Med prvimi je sporazum podpisal tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki interesa za te hotele že dolgo ne skriva. Poleg tega je že lastnik hotela Kempinski Palace ter solastnik portoroškega letališča.


 

Rop pri belem dnevu


Postopek prodaje družbe Istrabenz Turizem naj bi bil končan v prvi četrtini prihodnjega leta. Primernih investitorjev, ki bi lahko kupili to družbo, pa v Sloveniji po mnenju sogovornikov ni. »Ni čisto vseeno, kdo je lastnik hotelov, sploh če naj bi bil turizem strateška gospodarska panoga te države. Če so hoteli v tuji lasti, na tem področju seveda ni mogoče izvajati nobene nacionalne gospodarske politike,« opozarja Bogdan Lipovšek, dolgoletni turistični menedžer, zdaj svetovalec.

Vrednost hotelov je ocenjena na okoli 80 milijonov evrov. Lipovšek pri tem spomni na stroške obnove hotela Kempinski Palace, ki so znašali dobrih sto milijonov evrov, hotel pa je bil nato jeseni 2015 Kostiću prodan za borih 25 milijonov. »Šest hotelov se zdaj prodaja za 70 do 80 milijonov evrov, pri čemer je družba zadolžena za okoli 30 milijonov evrov. To pomeni, da so ti hoteli v resnici naprodaj za 40 do 50 milijonov evrov. To še ni vse. V vse je bilo zadnja leta investiranega precej denarja in so v resnici vsi prenovljeni. Sprašujem se torej, za koga so obnavljali hotele, ki jih bodo zdaj prodali za drobiž. Pred očmi slovenskega naroda se dogaja rop pri belem dnevu in v tem primeru bi bilo resnično treba koga povprašati po zdravju,« je kritičen Lipovšek. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v preteklosti rad opozarjal na strategijo turizma Slovenije, ki ji grozi, da bo postala mrtva črka na papirju, in jo Lipovšek, tako kot vlogo njenih hrvaških avtorjev, zelo kritično ocenjuje, zadeve ne komentira.

Komentarji: