»KPK ni hotela ugotoviti korupcije«

Miranda Vrh morala zapustiti funkcijo direktorice Doma starejših občanov Ilirska Bistrica, a koruptivnosti KPK pri njej ni ugotovila.

Objavljeno
01. marec 2016 01.19
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Ilirska Bistrica – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni ugotovila korupcije v ravnanju nekdanje direktorice Doma starejših občanov (DSO) Ilirska Bistrica Mirande Vrh, o zakonitosti njenih izplačil delovne uspešnosti iz tržnih dejavnosti pa naj po mnenju komisije odloči svet zavoda. Podžupan in nekdanji član sveta zavoda Dušan Grbec pravi, da KPK korupcije ni hotela ugotoviti.

Novi predsednik sveta DSO Jure Kač je dejal, da bodo novega direktorja izbrali na podlagi strokovnosti in izkušenosti prijavljenih kandidatov. Na razpis je do včeraj prispelo sedem prijav, med njimi, kot smo izvedeli neuradno, tudi prijava Vrhove. Sama nam tega ni hotela ne potrditi ne zanikati.

Miranda Vrh je avgusta morala zapustiti mesto direktorice na podlagi domnev o korupciji in nezakonitega ravnanja. Takrat je to razumela kot kazen za podporo županovi opoziciji na lokalnih volitvah oziroma za nepopuščanje osebnim in političnim pritiskom. Sporna ravnanja, ki jih je Vrhova vztrajno zanikala, so ji očitali župan Emil Rojc (SD) in njegova koalicija v občinskem svetu, zato je Vrhova ostala brez pozitivnega občinskega mnenja pa tudi brez soglasja ministrice za delo Anje Kopač Mrak.

O nagradi KPK obvestila policijo

Vrhova izjav ne daje. KPK ni ugotovila korupcije oziroma »kršitev iz svoje pristojnosti« v postopku izplačevanja nagrade za delovno uspešnost, pri zaposlitvi druge osebe v DSO, uničevanju dokumentov, izplačila regresa ... O tem, da delovna uspešnost Mirandi Vrh ni bila izplačana na podlagi posebnega sklepa, bo KPK obvestila policijo, svet zavoda pa je KPK pozvala, naj prouči pravne možnosti vrnitve nezakonito izplačane denarne nagrade.

Na vprašanje, kako komentira ugotovitve KPK, je podžupan Dušan Grbec in zaradi pozneje ugotovljene nezdružljivosti funkcij že nekdanji član sveta DSO za Delo povedal, da je KPK odločila politično oziroma da KPK ni hotela ugotoviti korupcije. Za policijo, ki da je že z vsem seznanjena, pa Grbec pravi, da je zadevo spravila v predal. Župan Emil Rojc ni odgovoril na naše vprašanje, kako komentira odločitev KPK.

Vrhova že vrnila denar

Glavni očitek Mirandi Vrh ostaja izplačilo delovne uspešnosti brez posebnega sklepa sveta DSO. Vrhova je svet zavoda o nameravanem izplačilu le seznanila, izhaja iz soglasno potrjenega zapisnika, pred kratkim pa je 3240 evrov sporne delovne uspešnosti vrnila. O tem je pisno obvestila tako rekoč novi svet DSO, v katerem je novih vseh pet predstavnikov ministrstva za delo, od skupaj devetih pa sta nova še dva člana. Vrhova je pojasnila, da hoče z vračilom končati nastali položaj, čeprav nobenih nezakonitosti nista ugotovili ne revizorska hiša Borero ne odvetniška družba Čeferin, pri kateri je sama naročila in plačala mnenje. Pojasnila je, da jo je svet zavoda vsa leta, tudi februarja 2015, ocenjeval kot popolnoma uspešno, preobrat pa je nastal marca 2015, ko je bil objavljen razpis za direktorja DSO. Tedaj so, kot je zapisala, najprej predstavnika države v svetu zavoda in občinska svetnika Andrej Muha in Dušan Grbec, nato pa še eden začeli »mrzlično iskati morebitne nepravilnosti v našem zavodu in problematizirati tudi izplačilo delovne uspešnosti«.

»O novem direktorju se želim odločati na podlagi celostne presoje kandidatov, ki bo vključevala tako strokovne kompetence in delovne izkušnje kot osebnostne lastnosti,« je na naše vprašanje o merilih za izbor direktorja odgovoril novi predsednik sveta DSO Jurij Kač, sicer generalni direktor DRI upravljanje investicij.