KPK pri ugotavljanju Jankovićevega premoženja postopala pravilno in zakonito

S tem so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva.
Fotografija: Revizijo, ki jo je vložil Zoran Janković, je vrhovno sodišče zavrnilo kot neutemeljeno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Revizijo, ki jo je vložil Zoran Janković, je vrhovno sodišče zavrnilo kot neutemeljeno. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića postopala pravilno in zakonito. S tem se je zaključil večletni postopek nadzora Jankovićevega premoženjskega stanja, so sporočili s KPK.

Revizijo, ki jo je vložil Janković, je vrhovno sodišče zavrnilo kot neutemeljeno. S tem so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva.

Zoran Janković odločitve sodišča še ni prebral in je zato še ne more komentirati, je dejal v izjavi za medije ob odprtju Prekmurskega trga v Ljubljani.

Janković je najprej na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala novembra 2015. KPK je ugotovila, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja.

Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Vrhovno sodišče je sicer maja lani že zavrnilo Jankovićevo pritožbo v tem primeru. Kot je takrat pojasnil predsednik KPK Boris Štefanec, sodišče ni pritrdilo Jankoviću, da KPK po prejemu odločbe vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi smela več nadaljevati, ker da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Komentarji: