Kračun in Tičar si tik pred upokojitvijo ne delata skrbi

Rektorska kot tudi dekanska funkcija na mariborski univerzi sta zaradi določil o upokojitvi negotovi.

Objavljeno
27. junij 2016 17.23
Posodobljeno
27. junij 2016 19.30
Slovenija, Maribor, 17.8.2011 - KRACUN Davorin, novi predsednik nadzornega sveta predsednik uprave Poste Slovenije foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Kaže, da bo Davorin Kračun novi dekan mariborske ekonomsko-poslovne fakultete (EPF), saj je na volitvah na senatu fakultete dobil 16 glasov, Damijan Mumel tri, medtem ko za Klavdija Logožarja ni glasoval nihče. Dokončno morata dekana potrditi še senat univerze in rektor Igor Tičar.

Takšen razplet je napovedovalo že glasovanje na akademskem zboru EPF, kjer je Kračun prejel največ glasov, sledil mu je Mumel, in celo Logožarja sta podprla dva člana akademskega zbora. Ta je bil lani kot dekan razrešen zaradi afere o prodaji diplomskega dela študentke Darsu, o čemer smo pisali tudi v Delu.

Glasovanje za senat sicer ni bilo obvezujoče, je pa nanj vplivalo.

Kračun rektorjev favorit

Potrditi ga mora še rektor, pri čemer verjetno ne bo posebnih težav, čeprav je bilo glede dekanovanja Kračuna, rojenega leta 1950, ki je že izpolnil pogoje za upokojitev, veliko vročih polemik.

Kračun, ki je po razrešitvi dekana Klavdija Logožarja opravljal funkcijo vršilca dolžnosti dekana, velja za rektorjevega favorita.

Tičar se mora zaradi svoje starosti sam spopadati z enako zahtevo po predčasnem končanju mandata, zato imenovanja Kračuna gotovo ne bo problematiziral.

Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar si zaradi potrditve novega dekana ne beli glave. Foto: Tadej Regent/Delo

Epiloga predčasne razrešitve rektorja pa še ne bo tako kmalu. Tičar bo pogoje za upokojitev sicer izpolnil že 10. avgusta, vendar naj bi o tej temi na senatu univerze glasovali šele na septembrski seji. Najprej je bilo sicer napovedano, da bodo odločitev sprejeli že prihodnji torek, vendar naj bi se po neuradnih informacijah člani senata takrat zgolj seznanili s to temo.

V ozadju so tudi pravne dileme in različna tolmačenja tega vprašanja. Na ministrstvu za javno upravo so poudarili, da je rektor javni uslužbenec, in ne funkcionar (na kar se sklicuje Tičar), zato je podvržen vsem zakonskim pravilom o prenehanju delovnega razmerja. V najboljšem primeru bi Tičar torej lahko računal na enoletno podaljšanje mandata, in sicer na podlagi določbe o zagotovljanju nemotenega delovnega procesa, v kar pa rektor ne bo privolil.

Enako nedorečene so pristojnosti glede organa, ki naj postopke izvede. Po nekaterih tolmačenjih naj bi to bil upravni odbor univerze, po mnenju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa senat univerze. Po predstavitvi mnenja vladne službe za zakonodajo ima pristojnost zdaj senat, s čimer se strinja tudi predsednik upravnega odbora Bojan Škof, saj gre za bolj reprezentativen in širok univerzitetni forum, medtem ko upravni odbor sklep samo še formalno potrdi. Vendar Škof, ki je tudi profesor na mariborski pravni fakulteti, opozarja, da sta primera Tičarja in Kračuna identična: oba sta javna uslužbenca, ki bi se morala po določilih zakona o uravnoteženju javnih financ upokojiti, Kračunu pa so lani jeseni pogodbo o zaposlitvi že podaljšali za eno leto.