Krajani na pomoč kličejo svetnike

Nasprotniki lokacije avtobusnega terminala v Kranju prepričani, da je povsem neprimerna. Župan pri njej vztraja.

Objavljeno
03. oktober 2016 19.52
san*avtobusna KR
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Čeprav kranjski župan Boštjan Trilar trdi, da so se s krajani že dogovorili za neodvisno strokovno revizijo metodologije simulacije prometa in emisij, ki jo je za nov kranjski avtobusni terminal dala narediti občina, krajani Zlatega polja vztrajajo, da je rešitev zanje slaba.

Mnenje župana Boštjana Trilarja, da bo revizija pomirila krajane in člane civilne iniciative, po zadnjem sestanku ni preveč prepričljivo. Krajani in civilna iniciativa so napovedali, da bodo mestnim svetnikom poslali pismo, v katerem bodo izpostavili slabosti in jih pozvali, naj takšnega projekta ne podprejo. Sestanka se je udeležilo skoraj sto krajanov, ki nasprotujejo umestitvi avtobusnega terminala na Zlato polje ter v neposredno bližino osnovne šole in zdravstvenega doma, je povedal organizator sestanka Brane Obrunek. Dejal je, da so sestanek sklicali sami, brez Krajevne skupnosti Zlato polje, saj vodstvo KS gradnjo terminala podpira.

Nasprotniki projektu očitajo, da prinaša še gostejšo pozidavo območja, da gre za uničenje zelenega pasu ob OŠ, da bo promet avtobusov večji in da bo zaradi tega večja tudi koncentracija zdravju škodljivih emisij in hrupa. Pri tem se sklicujejo na nedavno objavljen članek v Delu, v katerem je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat povedala, da prašni delci v zraku v slovenskih mestih skrajšajo življenje za najmanj poldrugo leto, ob prometnih cestah z več kot 10.000 vozili na dan pa celo za tri leta.

Župan Trilar pravi, da so na kolegiju svetniških skupin že dosegli konsenz in ocenili, da je predvidena lokacija za terminal prava. Po njegovem druga možna lokacija ob kranjski železniški postaji ni primerna, ker je 35 metrov nižje od mestnega središča in ker je lastništvo parcel razdrobljeno. Z obstoječo avtobusno postajo pa je dejal, da je tam premalo prostora za varnen promet.

Ponudbe investitorjev, ki so jih povabili k sodelovanju, na občini pričakujejo do 11. novembra. Celoten projekt je ocenjen na 34 milijonov evrov, Trilar pa pravi, da bodo poskušali večino sredstev zagotoviti iz zasebnega kapitala, saj je terminal s 16 parkirnimi mesti za avtobuse in nadstrešnico minimalni del naložbe.