Kralj Matjaž si po 20 letih želi v Unesco

Snežne gradove v Črni bi radi vpeli v zimski turistični teden, letos imajo novo podobo, zbornik, svojo poštno znamko in žig.

Objavljeno
22. januar 2013 18.04
kotnik podpeca
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Črna na Koroškem - Konec tega tedna bo pod Peco 21. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Ob tej priložnosti so v občini Črna izdali zbornik ter priložnostni filatelistični komplet, znamko in žig kralja Matjaža. Prireditev želijo nadgraditi v zimski turistični teden in jo vpisati na Unescov seznam kulturne dediščine.

Županja Črne Romana Lesjak je dejala, da bi prireditev radi razširili v zimski turistični teden, vanjo pa bi vpeli še gozdne može, prekmandelca, žal žene ter druge like iz ljudskega izročila Črne in okolice. »Gradove si še vedno želimo uvrstiti v Unescovo živo kulturno dediščino, na seznam smo že vpisani, a vseh pogojev še ne izpolnjujemo, zato je treba idejo še dodelati. To bi veliko pripomoglo k turističnemu razvoju.«

Vikend kralja Matjaža začenjajo v petek ob 19. uri z nočnim slalomom v soju bakel, ki ga bosta letos prvič obiskala kralj Matjaž in Alenčica. Sobota je namenjena gradnji snežnih gradov v Mitneku pod Peco, prijavljenih je že okrog 40 ekip, do petka pa jih pričakujejo še veliko več, saj se jih v zadnjem tednu vsak dan prijavi po deset in več.

Letos bodo na prizorišču tudi grajski meričniki, starinski geometri z arhaičnimi geodetskimi instrumenti, ki bodo poskrbeli za pravično odmero gradbenih parcel, Črna pa bo postala za en dan geodetsko središče Slovenije.

Gradili bodo tudi župani z obeh strani meje, povezani v deželo pod Peco, pa slovenska vojska, pričakujejo tudi policiste, ekipo arhitektov in številne druge. Vsako leto bodo enemu od koroških pesnikov zaupali pripravo pesmi o gradovih, letošnjo je napisala Aleksandra Kocmut. Čez nekaj let jih nameravajo izdati v pesniški zbirki.

Nedelja je namenjena otrokom, zanje pripravljajo številne delavnice, nastopil bo tudi Primož Suhodolčan. Prireditve bodo sklenili 1. februarja z Zimskim litrom literature, literarnim večerom na idiličnem prizorišču med snežnimi gradovi.

V zborniku Kralj Matjaž med nami, ki so ga izdali ob dvajsetletnici prireditve, je izbor otroških literarnih in likovnih del na temo kralja Matjaža, ustvarili pa so jih otroci z več kot 50 slovenskih šol. Gradovi so dobili še novo celostno podobo in filatelistični komplet s priložnostno poštno znamko in žigom, ki jih je zasnoval arhitekt Borut Bončina.

Udeležence iz vseh preteklih 20 let pozivajo, da na e-naslov občine Črna posredujejo fotografije, s katerimi želijo postaviti digitalni muzej na spletni strani občine.