Kranj in Šenčur s tožbo nad Medvode

Izstop iz Gorkija bi Medvode lahko stal 463.000 evrov.

Objavljeno
18. november 2016 23.22
hanc*Gorki Kranj
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Vsi poskusi poravnave med občinami Kranj, Šenčur in Medvode zaradi izstopa zadnje iz skupnega projekta za gradnjo čistilne naprave v Smledniku so propadli, zato se je po treh letih od vložitve skoraj pol milijona evrov vredne tožbe včeraj začela sodna pravda.

Leta 2013 bi morali zgraditi čistilno napravo v Smledniku, kjer bi prečiščevali tudi kanalizacijske odplake iz dela občine Šenčur, vendar je občina Medvode že leta 2011 izstopila iz projekta. Mestna občina Kranj, kot nosilka projekta Gorki, in občina Šenčur sta proti občini Medvode vložili tožbo v višini 463.000 evrov; kranjski zahtevek je vreden 326.000 evrov, šenčurski pa 137.000 evrov.

Šenčurjani so se zaradi odločitve Medvod znašli v težavah, saj so čistilno napravo najprej umestili na najbolj južni del občine, blizu Trboj, šele po vključitvi občine Medvode v projekt pa so jo prestavili v Smlednik.

Čeprav je po lokalnih volitvah leta 2014, ko so se zamenjali župani vseh treh občin, kazalo, da bi nova občinska vodstva lahko našla rešitev, se to ni zgodilo. Občina Medvode je v poskusu mediacije trdila, da je odškodninski zahtevek prenapihnjen. Sodnica Meta Pristavec bo z dokaznim postopkom po novem letu najprej ugotovila, ali sta občini sploh upravičeni do odškodnine, in če sta, do kako visoke.