Kranjski župan Bogataj: Ne vem, kje je 620.000 evrov

Župan Mohor Bogataj je denar nakazal na račun odvetnika Kristjana Gnilška.

Objavljeno
19. oktober 2011 18.22
Posodobljeno
20. oktober 2011 08.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Ne vem, kje je denar. Občina se je sodno poravnala s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske (SZG) in privarčevala pol milijona evrov.« Tako je na vprašanje Dela, kdo je bil končni prejemnik 620.000 evrov iz proračuna, odgovoril župan Mohor Bogataj. Na pripombo, da občina ni nič privarčevala, ker sodbe v sporu s SZG ni bilo, je ostal tiho.

Če bo občinski nadzorni odbor (NO) do srede o poravnavi pripravil poročilo, ga bodo obravnavali na seji mestnega sveta. Izredne seje, ki so jo zaradi domnevno sumljive poravnave s SZG pred kratkim sklicali svetniki, se župan ni udeležil.

Nadzorni odbor je avgusta sprejel sklep, da je poravnava sprejemljiva glede višine tožbenega zahtevka, vendar so zaprosili za dodatno dokumentacijo. »Ničesar ne skrivamo, v Kranju lahko poda kazensko ovadbo 40.000 polnoletnih občanov,« je povedal Bogataj in dodal, da je poravnavo brez vednosti svetnikov podpisal takoj na začetku svojega tretjega mandata, »ker je Gorenjec po naravi in ker obresti tečejo«.

Po njegovem je bilo za komunalno opremo zemljišča vloženih 580.000 evrov, po desetih letih pa je občina plačala 620.000 evrov, kar je kapitalsko gledano v redu. S primerom se ukvarja okrožno državno tožilstvo v Kranju, kriminalisti in protikorupcijska komisija.

Direktor občinske uprave Mitja Herakje je prepričan, da je občina »izpolnila svojo dolžnost, ko je denar nakazala na računa zastopnika SZG. Podatkov, kaj je prejemnik naredil z denarjem, pa nimamo.« Zastopnik je Kristjan Gnilšek, ki je hkrati svetovalec Mohorja Bogataja in pooblaščeni odvetnik kranjske občine.

»Milijona evrov, kolikor smo letos predvideli za regijski vadbeni center, v proračunu ni, za novih deset vrtčevskih oddelkov je šlo 900.000 evrov, nismo prodali delnic in tudi nismo kupili zemljišča na Zlatem polju, toda rebalansa ne bo,« je načelnik urada za finance Mirko Tavčar povedal, kam je iz proračuna izginil denar, predviden za naložbo v vadbeni center.

Zaradi tega in ker so prva sredstva za športni center predvidena šele leta 2015, so v nedeljo protestirali nogometaši in v Športnem parku Kranj razvili napis »Župan, v naši kopalnici so podgane«.