Kranjsko Vlakovno bodo spet zagnali

Inšpekcija društvu Subart dovolila uporabo barake, v kateri so mladi uredili alternativni kulturni center.

Objavljeno
25. februar 2016 21.16
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Nocoj bo Trainstation Squat, nekateri mu rečejo tudi Vlakovna, po prisilnem mirovanju spet odprl vrata. Inšpektorat za okolje in prostor, ki je lani začasno zaprl barako ob kranjski železniški postaji, v kateri je štiri leta deloval kulturni center, je dal kulturnikom pet let časa za izvedbo spremembe namembnosti objekta.

Gradbena inšpekcija je 29. junija lani prepovedala uporabo Skladišča mladinske kulture – Trainstation Squata in zahtevala spremembo namembnosti iz skladišča v objekt za kulturo in razvedrilo. Ker se mladi, ki so prazno barako zasedli leta 2011, društvo Subart pa jo je aprila 2014 odkupilo od občine Kranj, niso zmenili za prepoved, je inšpektorica sredi lanskega oktobra zagrozila s kaznimi. Društvo Subart je na občino takoj nato naslovilo vlogo za spremembo namembnosti. Toda postopek se utegne zavleči do treh let in pol, so za Delo potrdili na MO Kranj.

»Pred 14 dnevi je inšpekcija z odlokom predpisala, da moramo v petih letih izvesti spremembo namembnosti objekta. Bistveno je, da v tem času lahko delujemo in v Trainstation Squatu (TS) pripravljamo koncerte, predavanja in druge dogodke,« je včeraj pojasnil predsednik društva Subart Darči Kruševac.

Čez zimo niso mirovali

Subartovci so kljub prepovedi dejavnosti v TS izvedli zastavljeni program: novembra so, denimo, gostovali v Layerjevi hiši, decembra na prostem v mestnem jedru.

V podporo delovanju TS in za pokritje dela stroškov, ki so nastali s ponovnim odprtjem, pripravljajo nocoj in jutri, v soboto zvečer, dobrodelni koncert, na katerem bo nastopilo 18 skupin iz Kranja in okolice. Vstopnina je po pet evrov na večer. O tem, kakšne stroške so imeli in kakšni jih še čakajo, sogovornik ni hotel podrobneje razlagati. V prihodnje nas čaka predvsem veliko papirologije oziroma pridobivanje potrebnih dovoljenj, v stavbi, ki smo jo že preuredili, pa sprememb ne bo, je dejal Kruševac.

Že prihodnji teden bodo v TS pripravili tudi predavanje in pogovor o begunstvu, znova bodo oživili umetniški kino in brezplačne izobraževalne delavnice. Glede koncertov v novi sezoni je Kruševac napovedal, da bodo ti vsak petek in soboto. Kot vrhunce napovedujejo Ozric Tentacles, Ritam nereda in Extreme Noise Terror.