Kraške trave za londonski park

V londonskem parku Chelsea bodo Kraševci zasadili kraški travnik, ki bo pripovedoval Pepino zgodbo.

Objavljeno
07. maj 2012 19.15
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Sežana - V londonskem parku Chelsea, ob domu upokojenih kraljičinih vojakov v neposredni bližini Westminstra bodo Kraševci zasadili kraški travnik, ki bo pripovedoval Pepino zgodbo.

Po zmagi leta 2009 s Pepinim vrtom na britanskih tleh se bo hortikulturnik Borut Benedejčič iz Hortikulture Sežana s sodelavci na povabilo Kraljevskega hortikulturnega združenja v kategoriji malih vrtov ponovno pomeril s svetovno vrtnarsko konkurenco. »A bolj kot zmage si želim, da bi bil vrt takšen, kakršnega sem si zamislil,« je včeraj, pred odhodom tovornjaka na pot proti Londonu dejal Benedejčič.

V hladilnik z nadzorovano klimo so včeraj popoldne naložili 16 ton težek tovor oziroma deset vozičkov, naloženih z lonci s 46 vrstami kraškega rastlinja in osmimi paletami kamenja. Tovornjak morajo začeti razkladati natančno v četrtek, 10. maja, ob 15.30, vrt pa mora biti nared v nedeljo.

Benedejčič bo skupaj z mojstroma gradnje suhozida Borisom Čokom iz Lokve in Vojkom Ražmom iz Bazovice med 11. in 20. majem postavil kraški travnik, zgodbo o rastlinski pestrosti na skopih kraških tleh in o človeški iznajdljivosti, ki je v svoj prid znala izkoristiti kamen. Ob avtohtonih vrstah dreves in grmovnic bodo zgradili kamnite hiško, klop, mizo, ognjišče, kamniti zid, tipični kos kraškega travnika, na katerem so si čas krajšali pastirji, na primer Pepin vnuk, ki bo pripovedoval zgodbo svoje »none«.

V ponedeljek, 21. maja, dan pred odprtjem razstave širši javnosti, si bodo vrtnarske mojstrovine v Chelsea parku ogledali kraljičina družina, ocenjevalci in novinarji. Projekt koordinira občina Sežana, brez ocene vrednosti prostovoljnega dela vrtnarja, zidarjev in sodelavcev je vreden 40.000 evrov, podprle pa so ga štiri kraške občine, občina Zgonik z italijanske strani, sponzorji in številni Kraševci.