V preiskavi zaradi oddaje portoroške plaže pridržan Gašpar Gašpar Mišič

Preiskovalci NPU so hišno preiskavo opravili na domu direktorja javnega podjetja Okolje Piran.
Fotografija: Na občini Piran poteka kriminalistična preiskava. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na občini Piran poteka kriminalistična preiskava. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

​Po naših informacijah so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada začasno - do konca delovnega časa - pridržali direktorja javnega podjetja Okolje Piran Gašparja Gašparja Mišiča. Nacionalni preiskovalni urad je opravil hišno preiskavo v upravi občine Piran, usmerjeno v ugotavljanje morebitnih nepravilnosti pri oddaji centralnega dela plaže lastnikom hotela Kempinski Palace.

Hišno preiskavo so opravili pri Mišiču doma in kasneje v njegovi pisarni, ki je morala biti po navodilih kriminalistov zaklenjena do prihoda kriminalistov z Mišičem. Kot nam je zgodaj dopoldne sporočil svetovalec piranskega župana Bruno Kuzmin, je »namen sodelovanja s kriminalisti ta, da se morebitne nepravilnosti dejansko dokažejo ali ovržejo, zelo korektno in zavzeto«.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kopru. 


Ozadje domnevne zlorabe pri oddaji portoroške plaže


Javno komunalno podjetje Okolje Piran, ki ga vodi Mišič in ki upravlja Centralno plažo Portorož, je novembra po razpisu s soglasjem župana Đenia Zadkovića oddal del te plaže, velik 2165 kvadratnih metrov, hotelskemu podjetju Kempinski Palace. Nasprotniki namere, da bi to plažo kar tako oddali podjetju Hotel Palace opozarjajo, da gre za sporen način oddaje, da bi o tem moral odločati občinski svet in da bi morala občina Piran še pred tem zakonsko uskladiti upravljalske pogodbe, ki jih ima občina z upravljalci plaž. Toda pravniki občine Piran so s pomočjo ugledne odvetniške pisarne Aleksija Mužina potrdili, da je bil način oddaje dela portoroške plaže v podzakup v skladu s predpisi. Župan je namreč v imenu občine podal soglasje najemodajalca, svoje (neobvezujoče) pozitivno mnenje pa je dodal tudi svet krajevne skupnosti. 

V Okolju Piran so pri razpisu za oddajo dela plaže upoštevali, da interesentov za vlaganja v nedonosno plažno infrastrukturo ni ravno veliko. MK Group, lastnik družbe Hotel Palace, je že lani na nasprotni strani Piranskega zaliva (na Savudrijskem polotoku) uredila zgledno plažo, vanjo vložila lep del sredstev in požela pohvale zanjo. Generalni direktor hotela Kempinski Palace Kai Behrens je ob tem poudaril, da bo plaža pod enakimi pogoji, ki veljajo za druge portoroške hotele, odprta za vse. »Sprememba bo le v ravni storitev, ki jih bomo ponujali gostom, torej v skladu s 5-zvezdičnimi storitvami hotela Kempinski.« V prvem letu upravljanja bodo vanjo vložili 350.000 evrov, v naslednjih dveh letih pa še 150.000 evrov. Hkrati bodo Okolju Piran letno plačali nekaj čez 18.000 evrov podzakupnine in poskrbeli za dodatnih, predvidoma 12 delovnih mest.



»Vsi posegi v plažo bodo izvedeni s soglasjem Okolja Piran, zagotovljeno bo spoštovanje pravil javnega dobra in tudi bodočega odloka, ki bo urejal posebne pravice uporabe javnega dobra. Pogodba, ki je začela veljati 1. januarja letos in je sklenjena za obdobje 20 let z možnostjo podaljšanja, omogoča prekinitev zakupa v primeru neizpolnjevanja pogodbenih določil. Prav tako bo na plaži veljal enak režim, kot je veljal doslej in velja na drugih plažah,« je novembra pojasnil Mišič. Hkrati pomeni oddaja 2165 kvadratnih metrov plaže pred lokali Paco, Cacao in Jadro delno razbremenitev stroškov za podjetje Okolje. 


Skupina svetnikov zahteva odpoklic sporne pogodbe


Pobudniki kazenske ovadbe iz vrst opozicijskih občinskih svetnikov so ves čas opozarjali, da je bil pri oddaji dela centralne plaže družbi Hoteli Palace sporen postopek pridobivanja soglasja krajevne skupnosti Portorož, saj naj bi jo Okolje Piran prosilo za mnenje, še preden je objavilo javni razpis za oddajo plaže v najem. Poleg tega je prišlo še do zapleta z glasovanjem, kajti v prvem glasovanju o soglasju je bilo razmerje glasov trije proti trem. Šele v ponovljenem glasovanju so soglasje podprli štirje člani sveta KS Portorož (proti trem, ki so nasprotovali). Pobudniki drugačnega postopka oddaje plaže niti na občinskem svetu niso uspeli prepričati ostalih svetnikov, da bi o tem razpisu odločal občinski svet. Ena od svetnic, ki ne želi biti imenovana, pa je izjavila, da na ta način v občini v tem mandatu ne bodo naredili ničesar.

»Prijavili smo sum kaznivega dejanja na vse državne urade,« je povedal piranski občinski svetnik Davorin Petaros iz svetniške skupine Gibanje za občino Piran (GZOP). »Jasno je kot beli dan, da je šlo za javni razpis, o katerem je bilo v začetku jasno, kdo ga bo dobil. Na naše pripombe se nista odzvala ne občina ne občinski svet in prav tako ne nadzorna odbora občine in Okolja Piran, o čemer smo obvestili tudi informacijsko pooblaščenko,« je nadaljeval. Petaros in njegova svetniška skupina zahtevajo odpoklic pogodbe in razpisa, o čemer so tudi že pisno obvestili piranskega župana.

Preberite še:

Komentarji: