»Krivdo za odstop ministra Sama Fakina zavračamo«

Nosilka liste za evropske volitve bo poslanka Violeta Tomić, ki bo spitzenkandidatka stranke Levica. 
Fotografija: Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

S polurno zamudo se je v prostorih Delavskega doma v Trbovljah začel drugi redni kongres Levice, na katerem predstavljajo listo kandidatov za prihajajoče evropske volitve. Nanje se očitno podajajo z geslom Za Evropo ljudi, ne kapitala!

Kandidatna lista Levice za Evropski parlament je sestavljena iz naslednjih imen: Violeta Tomić, Sašo Slaček Brlek, Ana Štromajer, Danijel Rebolj, Urška Lipovž, Lovro Centrih, Alma Rekič in Luka Mesec.

Predsednik stranke je odprl kongres v, kot je poudaril, »nekdanji zibelki delavstva, zdaj pa enem od razvojno ogroženih območij Slovenije«. Poudaril je, da je koncept Levice nov politični koncept pri nas in ga poimenoval za ekološki in demokratični socializem. »Politiki iz gozda«, kakor so ljudje imenovali levičarje, so postali presenečenje na vseh dosedanjih volitvah in ena najvplivnejših strank v državi, je dejal Mesec pred približno 300 delegati stranke in ostalimi, ki spremljajo kongres.

Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ob tem je spomnil na sporazum z vlado, ki so ga podpisali v preteklih dneh, in s katerim se je Levica postavila na čelo boja proti prekarnosti ter vzela pod svoje okrilje mlade, socialno ogrožene in upokojence. Ob tem so po Meščevih navedbah v sporazum zapisali, da se bo vlada končno lotila pokojninske reforme, ki bo poskrbela za dostojne pokojnine vseh, da se bo prenehalo z razprodajo državnega premoženja in ustanovilo demografski sklad, ki bo s tem premoženjem dolgoročno in odgovorno upravljal, in da se bo izvedla davčna reforma, ki bo pravično obremenila bogate in kapital.
 
Na očitke, da so levičarji pravljičarji, je Mesec odgovoril: »V Levici delamo, kar bi lahko delala zadnjih 25 let slovenska politika, pa ni. Mirno lahko rečem, da se stari politiki v Sloveniji čas izteka.«


Levica ni kriva za odstop Fakina


Luka Mesec se ni mogel izogniti očitkom nekaterih, da je Levica kriva za odstop ministra za zdravje Sama Fakina. »Nisem zasledil, da bi Miha Kordiš na facebooku tokrat kaj pisal o Samu Fakinu. Tako da krivdo za njegov odstop zavračamo. Če pa je minister ocenil, da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zanj pretežka naloga, pozdravljam njegov odhod in se veselim, da dobimo ministra, ki bo spoštoval koalicijsko pogodbo.«

Do novega kandidata Aleša Šebedra se bo Levica opredelila v prihodnjih dneh.

Kongres stranke Levica 9.3.2019 Trbovlje Slovenija [stranke,Levica,kongresi,Trbovlje,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik Delo
Kongres stranke Levica 9.3.2019 Trbovlje Slovenija [stranke,Levica,kongresi,Trbovlje,Slovenija] Foto Jože Suhadolnik Delo

 

Naj živi svetovna revolucija!


Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami, kot je dejal vodja stranke. Zavzemali se bodo za demokratično Evropo, ki državljana ne bo vprašala le, ali hoče poletni ali zimski čas, pač pa, kako želi živeti in delati. Želijo tudi socialno Evropo, ki bo varuh evropskih socialnih držav, ne grobar. Prav tako v ospredje dajejo zeleni »new deal«, ki bo pomenil pripravo na pretečo podnebno in okoljsko krizo.

​»To je Evropa finančne oligarhije, ki nam vlada prek institucij, na katere državljani nimamo nobenega vpliva,« je ugotavljal Mesec in napovedal, da gredo na evropske volitve, da zavrnejo tako Evropo in da izborijo Evropo, kjer ne bo le praznih obljub in večnega razočaranja, ampak upanje in optimizem.

»Na evropske volitve gremo, da Evropo reformiramo, preden bo prepozno.« Naj živi svetovna revolucija, je svoj govor zaključil Luka Mesec.

Na kongresu bodo volili tudi funkcionarke in funkcionarje strankinih organov, vključno s članicami in člani sveta stranke, za naslednji dvoletni mandat.

Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Levica bo šla na evropske volitve s tremi zahtevami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

V osmerici za Evropo skoraj zagotovo tudi eden iz Levice


Evropa bo socialna ali pa je ne bo - se glasi osrednje sporočilo današnjega 2. kongresa Levice in strankinega programa za majske evropske volitve. Nosilka liste Violeta Tomić je ob Nicu Cueu, nekdanjem generalnem sekretarju Zveze kovinarjev Belgije, tudi enem najbolj vidnih tujih gostov danes v Trbovljah, ena od dveh vodilnih kandidatov na listi Evropske levice. Zadnje projekcije kažejo, da lahko slovenska Levica računa na enega od osmih evropskih poslancev iz Slovenije.
 

In kdo so kandidati Levice za evropski parlament?


Poleg že omenjene »​špickandidatke« Tomićeve, že drugič izvoljene poslanke Levice v slovenskem parlamentu, je na listi tudi njen dvajset let mlajši kolega dr. Sašo Slaček Brlek, letnik 1983. Brlek je raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, prepričan, da je treba Evropo v temeljih prevetriti. S Tomićevo deli mnenje, da je drugačna Evropa mogoča.

Urška Lipovž in Ana Štromajer sta s 30 oziroma 31 leti najmlajši kandidatki. Prva je Štajerka, končuje podiplomski študij sociologije, druga, magistra politologije, prihaja iz gorenjske metropole. Štajerec je tudi Lovro Centrih, letnik 1986. Je samostojni podjetnik v grafičnem oblikovanju in že deset let Ljubljančan. Vsi trije se strinjajo, da je v evropskem parlamentu zdaj premalo prisoten glas mladih.

Alma Rekić, četrta predstavnica nežnejšega spola na listi, dela v turizmu, javnost jo pozna kot dvakratno kulinarično olimpijko in glavno žirantko v oddaji Masterchef, ki se je podpisala tudi pod lastno kuharsko knjigo. Najstarejši kandidat je Danijel Rebolj, Mariborčan, v mandatu 2011-2015 tudi rektor mariborske univerze, ki prisega na najbolj ekološko prevozno sredstvo po imenu kolo.

Koordinator Levice, poslanec in njen najbolj prepoznavni obraz Luka Mesec kandidira kot zadnji na listi in je le podporni kandidat stranke.
 

Komentarji: