Kriza in slaba banka sta ustavili mesto

Na občini zavračajo odgovornost, lokale so izpraznili stečaji in previsoke najemnine.

Objavljeno
20. september 2016 22.23
Celje lokali
Brane Piano
Brane Piano

Celje – Kdor obišče Celje, v središču mesta opazi številne prazne lokale, vendar na občini pravijo, da ni njihova krivda, da se v staro mestno jedro ne vrneta vrvež in poslovnost. Od vseh praznih lokalov je občinskih samo šest, večina drugih pa sameva, ker so v lasti podjetij v stečaju, so jih zasegle banke, so bili preneseni na DUTB ali ker se denacionalizacijski upravičenci ne morejo dogovoriti, ali bi jih oddali, prodali ali nič od tega.

Tadeja Falnoga, na občinskem Zavodu Celeia odgovorna za mestni marketing, pravi, da je večina praznih lokalov v lasti podjetij PSZ, SGP Nova, Peko, Borovo, Klasje ter nekaterih drugih v stečaju. Precej jih je brez vsebin ostalo tudi, ker so njihovi lastniki zašli v finančne težave, nepremičnine so jim bile zasežene, zdaj pa jih upravljajo banke ali DUTB. »Predvsem nepremičnine, ki so že dolgo prazne, so zaradi nevzdrževanja v slabem stanju, stečajni postopki in prodaje premoženja iz stečajev trajajo predolgo, poleg tega je precej lokalov z denacionalizacijo prešlo v zasebno, a razpršeno lastništvo,« pravi.

Uličnih poslovnih prostorov v pritličjih stavb v starem mestnem jedru, ki po občinskem odloku obsega obe glavni in vse manjše stranske ulice, je okoli 250, od tega jih je približno 30 praznih.

Falnoga, ki si v mestnem središču prizadeva za povezovanje lastnikov in najemnikov lokalov, njihove ponudbe ter prireditev, pojasnjuje, da je praznih poslovnih prostorov veliko tudi zato, ker zasebni lastniki zanje pričakujejo tudi do dvakrat ali celo trikrat višje najemnine od tistih, ki jih za svoje lokale zaračunava občina.

Občina bo spet subvencionirala najemnine

Da bi spodbudili k najemu lokalov v mestu, je mestna občina lani za sofinanciranje najemnin namenila 11.000 evrov in podoben razpis pripravljajo tudi letos. »Prednost pri sofinanciranju bodo imeli tisti, ki bodo zapolnili prazen poslovni prostor v starem mestnem jedru,« napoveduje Falnoga. Da središče ne bi bilo videti pretirano opuščeno in zanemarjeno, Zavod Celeia z drugimi občinskimi zavodi nekatere prazne lokale z izložbami ob obeh pešcem namenjenih ulicah, Prešernovi in Stanetovi ulici, zapolnjuje z različnimi vsebinami; zbirkami ali eksponati iz celjskih muzejev, umetniškimi delavnicami in oglaševanje mestnih festivalov, za kar imajo praviloma posluh tudi lastniki.

Na občinskem oddelku za finance in gospodarstvo pravijo, da je občinske prostore v Gosposki ulici 3 najemnik izpraznil prejšnji mesec, za najem pa da že imajo nekaj interesentov. Lokala v Prešernova ulici 11 na Glavnem trgu 16 prenavljajo, v Ulici XIV. divizije 6 je prostor ostal prazen julija in ga bodo morali prenoviti, preden ga bodo lahko oddali. Občina ima prazna lokala še na Slomškovem trgu 4 in 3 ter pisarne v Ulici XIV. divizije 12.

»Za vse poslovne prostore iščemo najemnike, katerih dejavnost je kompatibilna s strategijo oživljanja starega mestnega jedra,« so povedali na občini.

Na občini pravijo, da poslovne prostore prav z namenom, da ne bi bili prazni, tudi odkupujejo, vendar imajo za to omejena sredstva. Tako so v postopku nakupa prostora na Glavnem trgu 18, kjer je bila trgovina Borovo, drugih nakupov lokalov v starem delu mesta pa ne načrtujejo.