Križark bo manj, a bodo večje in dražje

V Kopru še obvladajo število križark in njihovih potnikov - Tržiška ladjedelnica s 7 križarkami do 6 milijard evrov
Fotografija: Skoraj vse ladje, ki priplujejo v Koper, plujejo tudi v Benetke. Foto Marko Feist
Odpri galerijo
Skoraj vse ladje, ki priplujejo v Koper, plujejo tudi v Benetke. Foto Marko Feist

Koper – Potem ko so v Trstu minuli konec tedna krstili veliko potniško križarko Costa Venezia, ki so jo izdelali v tržiški ladjedelnici Fincantieri za kitajski trg, so tudi v Kopru napovedali, koliko potniških ladij bo v tej sezoni pristalo v mestu. V Koper sicer ne bodo prihajale takšne velikanke, a gotovo bo s križarkami v Slovenijo tudi letos priplulo več kot 100.000 turistov.

Jana Tolja, svetovalka koprskega župana za projekt potniškega terminala, nam je povedala, da bo letos v Koper priplulo 69 potniških ladij, malo manj kot lani (77), vendar bodo te pripeljale skoraj enako število potnikov (101.500). K temu je treba dodati, da bo na vseh ladjah še več kot 30.000 članov posadke.

»Priplule bodo ladje, ki imajo povprečno po 1500 do 2000 potnikov in ki ponujajo križarjenja v višjem cenovnem razredu. Ko smo pred petimi leti naročili tržno analizo, smo ugotovili, da je povprečna dnevna poraba teh gostov znašala od 65 do 70 evrov na dan, člani posadke pa so porabili po 25 evrov na dan. Isti strokovnjaki, ki so opravili analizo, pravijo, da se je povprečna dnevna poraba zdaj zvišala za najmanj pet evrov,« je povedala Tolja.

Prva ladja bo priplula že 27. marca, zadnja pa 3. decembra. Tolja pravi, da so gostje visoko ocenili nastope Perpetuum Jazzile na Titovem trgu, vse bolj jih zanimajo lokalna avtentična doživetja, kot so lov na tartufe, dobrote istrskega zaledja, letos pa bodo v ponudbo dodali še vinsko fontano v Marezigah.

Dodajmo še, da 323 metrov dolga ladja Costa Venezia lahko sprejme kar 5200 gostov in da bo ladjedelnica Fincantieri za sedem takih ladij do leta 2023 zaračunala šest milijard evrov. Z Daljnega vzhoda so na praznični krst v Trst povabili kar 2000 kitajskih, japonskih in korejskih gostov.

Preberite še:

Komentarji: