Krka opustošila 90 objektov

»V četrtek bo Kostanjevica na Krki zaživela dokaj normalno življenje,« je po obsežni čistilni akciji dejal Robert Zagorc iz Civilne zaščite. Kostanjeviški otok, po katerem se je po nedeljskem zalitju prvič deloma dalo sprehoditi v torek, je čistilo 120 vojakov in 50 gasilcev z enajstimi cisternami.

Objavljeno
22. september 2010 23.22
J. Z.
J. Z.
Posavje –  Popoldne mulja na ulicah ni bilo. Medtem ko je nekaj domačinov na začasno smetišče ob osnovni šoli še vozilo uničeno lastnino, so prve gostilne že odprle vrata. »Največ je uničenega pohištva, veliko smo odstranili tudi mokrega parketa,« so nam ob praznjenju enega izmed tovornjakov zaupali pripadniki Slovenske vojske.

Po besedah Roberta Zagorca je Krka v kraju opustošila 90 objektov: »Prizadetih je še nekaj domačij okoli Kostanjevice. Pričakujemo, da bo jutri voda odtekla tudi iz Malenc in da nam bo uspelo počistiti tudi tamkajšnje objekte.« V dolenjskih Benetkah sicer kar malo s strahom pričakujejo nove napovedane padavine. Dežja bo predvidoma precej manj kot konec tedna, a kanali vseh vodotokov so še vedno polni, podtalnica pa izjemno visoka.

Razmere se po poplavah umirjajo tudi v drugih predelih Posavja, kjer so bile najbolj prizadete vasi Loče, Krška vas in Velike Malence v brežiški občini. Zalilo je 240 družin, 50 najbolj prizadetim bo prvo finančno pomoč nakazala brežiška občina.

»Do ponedeljka bomo poskušali z rebalansom v občinskem proračunu zagotoviti 450.000 evrov. Okoli 200.000 jih bo za stroške intervencije; za poškodovano infrastrukturo potrebujemo od 50.000 do 80.000 evrov, najbolj prizadetim pa bi še pred pričakovanim intervencijskim vladnim zakonom radi namenili 200.000 evrov prve pomoči. Družine bodo denar dobile po 20. oktobru, ko se izteče rok za prijavo škode. Če bi jim ga izplačali prej, bi morali prihodnje leto od prejete pomoči plačati dohodnino,« je povedal župan Ivan Molan .

V Brežicah bodo povečali tudi sredstva za enkratno pomoč socialno ogroženim, ki jo deli center za socialno delo. V Krškem so za intervencijo doslej namenili 153.000 evrov. V vsem Posavju je bilo po zdajšnjih ocenah zalitih več kot 410 objektov, ocena skupne škode še ni znana.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela