Krtek Oli od oktobra obiskovalce spet vabi v Vulkanijo

Decembra lani je med širitvenimi deli zagorel in pogorel ves geološki doživljajski park pri Gradu na Goričkem, sanacija je trajala do zdaj.

Objavljeno
24. september 2015 22.05
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Grad na Goričkem - Šele sedaj je občini Grad uspelo odpraviti škodo po požaru, ki je decembra lani povsem uničil njihovo najnovejšo in najuspešnejšo turistično pridobitev, geološki doživljajski park Vulkanija. Ker so morali tudi za sanacijo opraviti razpis po zakonodaji o javnih naročilih, se je začetek sanacije namreč zavlekel in skoraj cela letošnja sezona je bila izgubljena.

Občina oziroma njen javni Zavod za upravljanje kulturne dediščine, ki upravlja z Vulkanijo, bo poskušal ujeti vsaj še jesenski del izletniške sezone, zato bodo Vulkanijo odprli 2. oktobra, ko si jo bo mogoče ves konec tedna ogledati po polovični ceni vstopnic. »Naslednji konec tedna po otvoritvi pa imamo že povsem zapolnjen z napovedanimi skupinami,« pravi Daniela Krpič iz javnega zavoda.

Po besedah županje občine Grad Cvetke Ficko je ob požaru, do katerega je prišlo med gradnjo tretje faze Vulkanije, nastalo za okrog 830.000 evrov škode, ki jo je v celoti pokrila zavarovalnica Triglav, pri kateri so imeli objekt zavarovan. Kako je z ugotavljanjem odgovornosti za nastanek požara, nam ni vedela povedati, na okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti pa smo izvedeli, da je policija potem, ko so zadevo preiskali, že predala tožilstvu. To je zoper odgovorne v gradbeni družbi Pintarič , ki je bila izvajalec gradnje tretje faze Vulkanije, murskosoboškemu okrajnemu sodišču naložilo dodatno preiskavo. Odgovornim se očita kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti po 315. členu kazenskega zakonika, po katerem je, če je bilo dejanje storjeno iz malomarnosti, zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta, če pa je bilo dejanje storjeno zavestno, pa je kazen do treh let zapora.

Ker torej preiskava še traja, vzrok požara še ni natančno znan. Po neuradnih informacijah, ki smo jih dobili takoj po požaru, pa naj bi zagorelo na spoju med starim in novozgrajenim delom objekta, ki so ga delavci in podizvajalci glavnega izvajalca, gradbeništva Pintarič iz Spodnje Ščavnice, ravno končevali. Na strehi naj bi s plinskim gorilnikom nekdo na tem spoju varil strešno lepenko, ob tem pa naj bi se pod fasado starega dela objekta začela topiti stiroporna izolacija, ki je začela kapljati v notranjost objekta in se je tam vnela.

Doživljajski park Vulkanija bo tako z veliko zamudo povečan in razširjen kmalu spet na voljo obiskovalcem. V letu 2014, ko je bil prvič odprt vso sezono, ga je obiskalo okrog 17.000 obiskovalcev, zato sedaj na občini Grad ocenjujejo, da so v letošnjem letu zaradi sanacije izgubili najman toliko obiska oziroma najmanj 110.000 evrov dohodka od vstopnic. Sicer so v Vulkaniji, katere vse tri faze so stale dobre štiri milijone evrov in je njeno gradnjo izdatno podprla EU, 17.000 ibskovalcev pričakovali šele v tretjem letu delovanja, a je bil park očitno dovolj zanimiv, da so tolikšen obisk našteli že v prvem letu.