Prioriteta Ksenije Klampfer bo borba proti prekarnosti

Da je bila predstavitev kandidatke za ministrico za delo ustrezna, je ocenilo osem članov odbora za delo, nasprotno so presodili trije.
Fotografija: Predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Ksenije Klampfer pred odborom DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Ksenije Klampfer pred odborom DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide FOTO: Leon Vidic

V predstavitvi kandidatke za delo, družino, socialno delo in enake možnosti Ksenije Klampfer je bilo očitno, da si je zelo temeljito prebrala koalicijski sporazum, da zna kar dobro operirati z všečnimi frazami, ima voljo za delo na tem položaju, hkrati pa tudi, da se bo morala o številnih področjih, ki bodo spadali pod njen resor, še kar nekaj za podučiti. Takoj se bo lotila odprave prekarnosti, ki je zanjo velik družbene problem, s strategijo za borbo proti njej in z okrepitvijo, tudi kadrovsko, inšpektorata za delo, ki po njenem mnenju opravi premalo pregledov. Kršenje delovnopravne zakonodaje pri nas je, kot je dejala kandidatka za ministrico, že kronično in nacionalni šport Slovencev. »Čim prej moramo odpraviti anomalije v družbi, ki so zame nesprejemljive,« je poudarila.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Delavcem v agencijah bo pripadala minimalna plača tudi v času čakanja, študentom, ki bodo opravljali študentsko delo, bodo povrnjeni stroški za delo in malico. Čeprav velja ureditev porodniškega dopusta in nadomestila zanj v Sloveniji med najbolj velikodušnimi  v EU, se zdi koaliciji prioriteta, da to še izboljša, s porodniško za vse državljanke ne glede na njihov status. Družinsko politiko bi sicer ločili od socialne, a ni kakih idej o univerzalnem otroškem dodatku, bi pa ministrica izvzela otroške dodatke iz izračuna denarne socialne pomoči.

»Pripraviti moramo strategijo ekonomskih migracij in tako izboljšati razmerje med delavci in upokojenci. Postati moramo privlačnejši za ekonomske migrante,« je ena od napovedi Ksenije Klampfer.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Med drugim bodo dvignili denarno socialno pomoč, minimalno plačo, iz katere bodo izključili dodatke, razširili krog upravičencev do varstvenega dodatka, minimalno pokojnino za polno dobo, vdovske pokojnine, odmerni odstotek, seniorske olajšave. Zlasti poslance SDS je zanimalo, koliko bodo vsi ti bonbončki, kot so se izrazili, stali in kako bo vlada zagotovila finančna sredstva za posamezni napovedan ukrep, a konkretnega odgovora niso dočakali, je pa Ksenija Klampfer dejala, da se ob gospodarski rasti polni tudi proračun, da bodo dvigi postopni v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi ter socialnim konsenzom, da pa ta resor pokriva najbolj občutljiva družbena področja, zato mora biti na vrhu prioritet.



»Ni prav, da se ljudi sili, da sprejmejo vsako delo,« se je strinjala z Levico, ki je zadovoljna tudi zaradi napovedi zvišanja minimalne plače za 4,5 odstotka na leto. Dejstvo, da sta z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ki je v preteklosti nasprotoval  tudi manjšim dvigom minimalne plače, pa Klampferjeva vidi kot prednost.

Preberite še:

Komentarji: