Kupcem občinskih parcel grozi, da jih bodo izgubili

Belhar: Občina ne sprejme odgovornosti. Župan Sajovic: Začenjajo se priprave na lokalne volitve.

Objavljeno
27. marec 2017 21.39
Blaž Račič
Blaž Račič
Tržič – Lastnikom sedmih parcel v Ročevnici grozi, da bodo izgubili svoje nepremičnine. Občina jim je leta 1989 prodala zemljišča, ki so bila nato v denacionalizaciji vrnjena prvotnim lastnikom, čemur občinska uprava pod županom Pavlom Ruparjem ni nasprotovala, čeprav bi morala. Da bi rešili zaplet, sta svetniška skupina Zagon – Lista Klemena Belharja in svetnik SMC za jutri sklicala izredno sejo občinskega sveta.

Občina se je ob prodaji zemljišč leta 1989 zavezala, da bo v zemljiško knjigo vpisala nove lastnike, vendar tega ni storila. Kasneje so bila ta zemljišča s skupno površino okoli 850 kvadratnih metrov, ki zdaj predstavljajo dele vrtov pri sedmih hišah, vrnjena denacionalizacijskim upravičencem. Ti zdaj od kupcev parcel zahtevajo, naj jim plačajo najemnino, se umaknejo oziroma porušijo garaže, drvarnice ... Občanom je bila s tem povzročena škoda, nekateri imajo zdravstvene težave in morajo jemati antidepresive, je dejal Klemen Belhar in odgovornost za zaplet pripisal občini Tržič.

Odvetnik Benedičič na dveh stolih

Odškodninske tožbe proti občini, ker ni izpolnila pogodbenih obveznosti, še niso vložili, je povedal Damir Pintarič, ki je eden od lastnikov sporne parcele v Ročevnici in pričakuje, da bo občinski svet sprejel politično odločitev. Njihovi poskusi, da bi se vključili v denacionalizacijski postopek, niso bili uspešni, zamudili so tudi absulutni zastaralni rok, poleg tega jih je nekaj časa zastopal odvetnik Zorko Benedičič, ki je hkrati zastopal tudi občino in je bil zato v konfliktu interesov, je izpostavil Pintarič.

Predlagatelji izredne seje menijo, da bi občina za odkup spornih zemljišč nazaj od denacionalizacijskih upravičencev skupaj s plačilom sodnih stroškov, ki so jih doslej imeli prebivalci Ročevnice, porabila dobrih 120.000 evrov, zemljo pa bi občina nato vrnila sedanjim uporabnikom.

Župan Borut Sajovic pravi, da so izredno sejo sklicali mimo njegove volje in da bo ta v četrtek, in ne jutri, kot predlagajo predlagatelji. Povedal je, da odvetnica Mateja Likozar Rogelj, ki zastopa občino v tem postopku, vodi postopek za ugotovitev ničnosti denacionalizacije in da bi pri tem lahko bila uspešna, kar priznava tudi Belhar. To bi pomenilo, da upravičenci ne bi imeli več pravne podlage za svoje terjatve do sedanjih lastnikov zemljišč.

Občino je vodil Rupar

Kljub pričakovani razglasitvi ničnosti denacionalizacije na upravni enoti Laško, ki vodi postopek, izvirni greh ne bi bil popravljen, je opozoril Belhar. Mediacija med vpletenimi, za kar je občinski svet pred časom že pooblasti župana, ni bila uspešna, je dejal Sajovic, ki zdaj upe usmerja v postopek ugotavljanja ničnosti postopka vračanja.

Sajovic je ob tem spomnil, da občina v času, ko so potekali denacionalizacijski postopki in jo je vodil župan Pavel Rupar, ni ugovarjala denacionalizacijskim zahtevkom, čeprav bi lahko. »Zdaj pa delajo vse, da bi zemljišča denacionalizacijskim upravičencem preplačali,« je dejal župan Sajovic, ki je prepričan, da je to že del priprav na lokalne volitve prihodnje leto. Mateja Čadež, svetnica skupine Zagon, pravi, da ne gre za nikakršno politično gonjo proti županu, ampak želijo s sklicem izredne seje poskrbeti le za to, da se stvari uredijo. Prepričana je, da bi občina z nekaj deset tisoč evri za odkup omogočila ljudem dostojno življenje.

O tem, kako bodo odločili svetniki, nista hotela ugibati niti Sajovic niti Belhar.