Kupite lahko strupenjače, protistrupov pa ne

Strupene kače lahko kupi vsakdo in to že za sto evrov - Evidenca lastnikov ne obstaja, protistrup pa v Sloveniji ni naprodaj
Objavljeno
12. oktober 2018 11.30
Posodobljeno
12. oktober 2018 11.50
Modras v laični javnosti velja poleg gada za najstrupenejšo evropsko kačo, smrtna doza njegovega strupa je 0,48 miligrama na kilogram. Foto Mavric Pivk
Piran – Potem ko so v Piranu na ulici našli mlado in zaradi majhnosti navidez nenevarno kobro, se je izkazalo, da je področje strupenih kač povsem neurejeno in da si lahko celo tiste najbolj strupene privošči vsak amater. Afriško rdečo pljuvajočo kobro je denimo mogoče dobiti že za sto evrov. Absurd je, da nakup in nadzor strupenjač sploh ni reguliran, je pa prepovedan nakup protistrupov zanje.

Na trgu lahko kupite tudi najbolj strupeno kačo na svetu, na primer kačo tajpan, prepovedano pa je kupiti protistrup zanjo, nam je povedal zbiratelj in vzgojitelj ter prodajalec strupenjač Aleš Mlinar iz Tržiča. Ima okoli štiristo strupenih kač. V Piranu je poleti skoraj tri mesece razstavljal 45 različnih vrst kač, zato so ga, kot sam pravi, po krivem obsojali, da je njemu ušla afriška kobra, ki so jo našli na piranskih ulicah. »Na razstavi sem imel tri odrasle, dva metra dolge kobre, ki mi seveda niso zbežale. Ker so polegle nekaj jajc, sem jih skrbno spravil v inkubator in jih v posebni škatli z inkubatorjem vred odnesel v domači vivarij.

Najmanj 200 ljudi ima v Sloveniji doma strupene kače, pravi Aleš Mlinar.


Nobeno jajce se ni izgubilo, a tudi če bi se, je skoraj nemogoče, da bi se izlegla kačica, ker ne bi imela pogojev. Pojav tako mlade kače na ulici je zelo čuden in s takšnim dejanjem je nekdo verjetno želel škodovati mojemu poslu, saj zdaj o tem govorijo vsi vivaristi v Evropi, kjer jaz precej poslujem.«
 

Zahtevajo nižanje tolerance do lastnikov strupenjač


Aleš Mlinar trdi, da je eden redkih, ki ima vse poskrbljeno za takšne kače. Da ima doma posebej urejen, opremljen prostor, pod posebnim režimom in da inšpektorji poznajo njegovo poslovanje. »Problem ni tistih pet profesionalcev, ki se s tem ukvarjamo strokovno in od tega živimo.

image
Aleš Mlinar iz Tržiča, ki ima okoli štiristo strupenih kač, pravi, da lahko na trgu vsak kupi tudi najbolj strupeno kačo na svetu, prepovedano pa je kupiti protistrup zanjo,
Foto Boštjan Fon


Problem je preostalih več deset ljubiteljev, ki imajo strupenjače doma, namesto v posebej urejenih prostorih, in ki ne znajo delati s kačami. Jaz sem takoj za to, da spet uvedemo registracijo strupenjač, kar smo že imeli, da zanje zagotovimo protistrupe in da lastniki plačujejo zavarovanja, iz katerih bi država krila stroške za protistrupe. Po mojem mnenju je v Sloveniji vsaj 50 lastnikov strupenjač. Tudi jaz sem jih že zelo veliko prodal in verjetno je kač več kot dvesto,« pravi Mlinar.


»Imamo vse mehanizme za zagotovitev protistrupov«


Z Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so nam odgovorili, da imamo v Sloveniji vse mehanizme za zagotovitev protistrupov »skladno z zdravstvenimi potrebami stroke, kar vključuje tudi urgentne situacije«. Po mnenju JAZMP bi bilo neupravičeno in nesmiselno tako iz medicinskih kot tudi iz zdravstveno-gospodarskih razlogov na zalogo hraniti takšna zdravila.

Potrdili so, da posamezniki ne smejo kupovati, hraniti in uporabljati kačjih protistrupov in da ne poznajo niti enega razloga, da bi se to spremenilo, razen če bi vzreja kober, mamb in klopotač postala družbeno priznana in nacionalno cenjena dejavnost. Nepodpisani avtor odgovora z JAZMP predlaga, da bi morali novinarji namesto teh vprašanj raje prispevati k zniževanju družbene tolerance do povzročiteljev zapletov te vrste in nevarnih posameznikov, ki ogrožajo tretje osebe.

»Sem takoj za to, da spet uvedemo registracijo strupenjač, kar smo že imeli, da zanje zagotovimo protistrupe in da lastniki plačujejo zavarovanja, iz katerih bi država krila stroške za protistrupe«.


Aleš Mlinar ima kljub prepovedi protistrupe za vse svoje živali in jih na tri leta obnavlja. »Lani me je pri čiščenju terarija pičila klopotača (se pač zgodi), in če ne bi imel protistrupa, bi bil že pokojni. Seveda bom pomagal, če bi se komu pripetilo kaj podobnega, je pa to absurd,« je dejal Mlinar. Na ministrstvu za okolje in prostor so odgovorili, da kobre niso niti ogrožene niti zavarovana vrsta, zato jih njihovo ministrstvo ne obravnava z vidika biotske raznovrstnosti.


Statistično gledano veliko bolj nevarni psi


Primer pobegle kače v Piranu kot prekršek obravnavajo policisti, ki so veterinarje zaprosili za poizvedbe. Griša Planinc iz Herpetološkega društva v Ljubljani nam je dejal, da bi oblasti teoretično lahko izvedele, iz katerega legla je v Piranu najdena kobra, in sicer s testom dedne zasnove. Aleš Mlinar pa je povedal še, da so pri nas statistično gledano za človeka veliko bolj nevarni psi, biki, konji, zaradi katerih je umrlo več ljudi, zaradi eksotičnih strupenjač pa še nihče.

Strokovnjaki z veterinarske fakultete so že večkrat predlagali, da bi morali uvesti registracijo strupenjač, izobraževanja in druge pogoje pa tudi nadzor in varovanje v primerih nesreč. Do zdaj niso bili uslišani.

Lastnika izgubljene kobre še niso našli, policija primer obravnava kot prekršek.
Za sto evrov lahko kupite tudi najbolj strupene kače na svetu.
Agencija za zdravila pojasnjuje, zakaj ne smete imeti protistrupov.