Ladja Triglav priplula na Sicilijo

Ladja Triglav bo v okviru vojaške humanitarne operacije izvajala naloge opazovanja in morebitnega reševanja iz vode.

Objavljeno
15. december 2013 10.20
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Rim − V pomorsko bazo v italijansko mesto Augusta na vzhodu Sicilije je zjutraj priplula večnamenska ladja Slovenske vojske Triglav, ki bo do konca januarja v Sredozemlju sodelovala v italijanski operaciji za nadzor in zaščito ter reševanje imigrantov in beguncev na morju Mare nostrum, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ladja Triglav je iz koprskega pristanišča s posadko krenila na pot v četrtek zvečer. V okviru vojaške humanitarne operacije pa bo izvajala naloge opazovanja in morebitnega reševanja iz vode. Delovala bo v mednarodnih vodah vzhodno od Sicilije.

Čeprav je SV v preteklosti s posamezniki že sodelovala v pomorski operaciji, tokrat prvič sodeluje v takšnem obsegu in s takšno zmogljivostjo.

Slovenski kontingent sestavlja 39 pripadnikov, poleg posadke ladje še dva pripadnika vojaške policije, dva pripadnika medicinske oskrbe in trije pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent, piše STA. Ti bodo nameščeni v pomorski bazi v Augusti, od koder bo delovala tudi ladja Triglav. Na vojaški ladji italijanske mornarice pa bo imela Slovenska vojska tudi častnika za povezavo.

Triglav bo predvidoma po 72 ur na morju in nato 60 ur v pristanišču, kar pa se lahko spremeni glede na vreme in morebitne intervencije. Po besedah poveljnika kontingenta Andreja Pečarja lahko na krovu ladje sprejmejo okoli 80 ljudi, v nujnih primerih pa tudi več. »Če so v sili, jih bomo sprejeli na krov, jim nudili prvo pomoč in jih nato naprej predajali v obravnavo italijanskim oblastem,« je postopke opisal Pečar.

Italija je operacijo Mare nostrum začela 14. oktobra v želji, da bi preprečila še več žrtev med begunci, potem ko je v tednu dni v dveh smrtonosnih brodolomih ladij umrlo skoraj 400 ljudi. Večinoma je šlo za begunce iz držav Afriškega roga in Sirije. Italijanska vlada je ukrep uvedla kot začasno rešitev, dokler se o obsežnejših operacijah ne dogovori EU. Slovenija je sodelovanje ladje Triglav Italiji ponudila 18. oktobra, še piše STA.