Laške smeti 22 evrov, zasavske brezplačne

Na deponiji Unično ima hrastniška KS Marno smeti zastonj, laška KS Sedraž jih plačuje; Cerozu grozijo tožbe

Objavljeno
11. april 2014 00.52
tlo-deponija
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Če direktor Centra za ravnanje z odpadki Zasavje (Ceroz) Vili Petrič danes ne bo ugodil zahtevi najbližjega mejaša zasavske deponije komunalnih odpadkov Unično Branka Podkoritnika iz Breznega v Laškem, bo ta vložil odškodninsko tožbo. S sodno potjo Cerozu grozijo tudi Podkoritnikovi sokrajani, ki za bivanje pod deponijo zahtevajo enake ugodnosti, kot jih imajo hrastniški sosedje: brezplačne smeti.

»Res je smešno, da posode za smeti stojijo nekaj metrov narazen in da ene prazni laška komunala, druge hrastniška ter da mi, ki spadamo pod Laško, za odvoz smeti za štiri osebe plačujemo 22 evrov, sosedom čez potok pa zato, ker spadajo v hrastniško občino, v KS Marno, smeti odvažajo brezplačno. Pa pri nas nič manj ne trpimo, ko prinese smrad z deponije, krokarji ne uničijo nič manj pridelka na laški strani kot na hrastniški in tudi potok se na levem bregu nič manj ne peni zaradi odplak kot na desnem,« je ceno, ki jo plačujejo krajani laškega Sedraža opisala Joži Brečko.

Krajane Sedraža s hrastniškimi sosedi ločujejo le potok Breznica, po katerem gre občinska meja, makadamska pot in − račun za komunalo. Petinštirideset se jih je podpisalo pod zahteve, ki so jih pred tremi meseci naslovili na župana Franca Zdolška. Zahtevajo le tiste ugodnosti, pravijo, ki so jih za krajane KS Marno izborili v Hrastniku. Bivši laški občinarji so Zdolšku, kot je priznal, pustili neprijetno dediščino. »Poskušali se bomo s Cerozom odgovoriti za brezplačni prevzem. Korektno je, da imate tudi vi brezplačne smeti,« je na sestanku krajanom dejal Franc Zdolšek. Za sestanek s krajani, na katerega so vabili le nekatere, sta KS Sedraž in občina Laško potrebovali več kot dva meseca. Toda če drži, kar je napovedal direktor Ceroza Vili Petrič, bo za »popravo krivic« potrebno najmanj eno leto: »Ker je pet občin lastnic deponije, se bo moralo do tega problema opredeliti vseh pet občinskih svetov.«

Krajani Sedraža bodo tožili

Krajanov Sedraža finančno stanje smetarske zgodbe ne zanima. Če se Ceroz ne bo pripravljen pogoditi, bodo iztožili, kar jim pripada. Po naših podatkih tri kmetije iz Sedraža ne bodo čakale na dobro voljo Ceroza, ampak so se že odločile za tožbo. Zasavcem oziroma Cerozu očitajo »čudne igre« z denarjem, ki bi jih po njihovem morali preveriti »kakšni drugi organi«. Ceroz naj bi tudi KS Sedraž namenjal 8000 evrov rente, ki pa po podatkih krajanov ne prihaja na račun KS, ampak na račun zasebne družbe AGM Nemec, ki potem kot izvajalec del poskrbi za vzdrževanje cest in podobno. Javne razsvetljave v zaselku sicer še zdaj nimajo.

Petrič je za Delo zanikal, da bi v primeru Sedraža šlo za rento: »To je le občasna pomoč.« Na vprašanje, kam jo nakazujejo, če je po podatkih Supervizorja edini vir prihodkov KS Sedraž laški občinski proračun, pa je priznal, da družbi AGM Nemec. Da to ni ravno običaj, meni tudi hrastniški župan Miran Jerič, ki ga na sestanek v Sedraž ni bilo. Za Delo pa je dejal: »Vem, da je tudi kakšna zasavska in hrastniška firma na tak način pomagala pri kakšni investiciji. Najbolj čista zgodba je, da se krajanom Sedraža, če bi bili v vplivnem območju, določi višina odškodnine, sklene dogovor in jim kot samostojni pravni osebi omogočimo ravnanje s tem denarjem.« Da živijo znotraj vplivnega območja, bodo morali krajani Breznega v KS Sedraž po Jeričevem mnenju, preden se začnejo pogovarjati o odškodnini, še dokazati.

Da živi bliže deponijskemu robu Uničnega, kot dovoljuje uredba, že drugo leto dokazuje Branko Podkoritnik. Vili Petrič včeraj še ni vedel, kakšen odgovor lahko jutri na sestanku pri Jeriču pričakuje odvetnik Branka Podkoritnika, ki živi samo 270 metrov od deponije Unično, kamor že desetletje odlagajo odpadke iz treh zasavskih, litijske in radeške občine in ki za sobivanje s krokarji in smradom do zdaj ni zahteval ničesar. »Zdaj zahtevam 30.000 evrov odškodnine za nazaj in 6290 evrov rente za brezplačno odlaganje odpadkov ter v prihodnje letno odškodnino 629 evrov,« je dejal Branko Podkoritnik, ki je prepričan, da bi morali biti teh ugodnosti vsaj že desetletje deležni tudi sokrajani Sedraža.

Prek štiristo krajanov Marnega namreč že desetletje prejema letno rento v višini 90 tisočakov in ima brezplačen odvoz ter deponiranje odpadkov, krajani Sedraža pa lahko do nadaljnjega le upajo, da bodo s podporo svoje občine čim prej enakovredni njim.