Lastnik gospodarsko sodišče »meče na cesto«

Težave ljubljanskih sodišč s prostorsko stisko se po odpovedi najemne pogodbe še večajo.

Objavljeno
12. julij 2019 10.45
Posodobljeno
12. julij 2019 11.02
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je pozval predsednika vlade, da je čas, da se uredi prostorska stiska ljubljanskih sodišč. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana – Gospodarski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ima prostore na Miklošičevi cesti, se bo moral v letu dni izseliti, saj je Delavska hranilnica kot najemodajalec sklenila prekiniti najemno pogodbo. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je zato pisal predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ga pozval k trajnejši rešitvi prostorske stiske ljubljanskih sodišč.

Predsednika vlade se je seznanil z dejstvom, da je najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor, v katerem deluje oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Predsednik Florjančič zato premieru Šarcu predlaga, da se s skupnimi močmi čim prej poišče trajna rešitev prostorskih problemov sodstva na območju Ljubljane, in sicer z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča.
 

Delujejo na osemnajstih lokacijah


Vrhovno sodišče nenehno opozarja na neustreznost prostorskih pogojev za delo sodišč, še posebej v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na kar osemnajstih različnih lokacijah, večinoma v najetih prostorih. V zvezi s tem je predsednik Florjančič v dopisu premieru Šarcu izpostavil, da neustrezni prostorski pogoji vplivajo tako na ugled in spoštovanje slovenskega sodstva in s tem celotne države kot tudi na kakovostno in učinkovito delovanje pravne države.

»Verjamem in prepričan sem, da boste storili vse, kar je v vaši moči, da bosta slovenska vlada in pristojno ministrstvo za pravosodje odgovorno poskrbela, da se prostorski problem slovenskih sodišč in še posebej sodišč v Ljubljani, z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča, ustrezno in v najkrajšem možnem času reši. V vmesnem času pa vas pozivam, da v okviru pristojnosti vlade zagotovite ministrstvu za pravosodje potrebna sredstva za pridobitev prostorov za poslovanje oddelka za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani,« je med drugim v pismu zapisal predsednik Florjančič.