Lastnik gospodarsko sodišče »meče na cesto«

Težave ljubljanskih sodišč s prostorsko stisko se po odpovedi najemne pogodbe še večajo.
Fotografija: Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je pozval predsednika vlade, da je čas, da se uredi prostorska stiska ljubljanskih sodišč. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je pozval predsednika vlade, da je čas, da se uredi prostorska stiska ljubljanskih sodišč. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Gospodarski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ima prostore na Miklošičevi cesti, se bo moral v letu dni izseliti, saj je Delavska hranilnica kot najemodajalec sklenila prekiniti najemno pogodbo. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je zato pisal predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ga pozval k trajnejši rešitvi prostorske stiske ljubljanskih sodišč.

Predsednika vlade se je seznanil z dejstvom, da je najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor, v katerem deluje oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Predsednik Florjančič zato premieru Šarcu predlaga, da se s skupnimi močmi čim prej poišče trajna rešitev prostorskih problemov sodstva na območju Ljubljane, in sicer z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča.
 

Delujejo na osemnajstih lokacijah


Vrhovno sodišče nenehno opozarja na neustreznost prostorskih pogojev za delo sodišč, še posebej v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na kar osemnajstih različnih lokacijah, večinoma v najetih prostorih. V zvezi s tem je predsednik Florjančič v dopisu premieru Šarcu izpostavil, da neustrezni prostorski pogoji vplivajo tako na ugled in spoštovanje slovenskega sodstva in s tem celotne države kot tudi na kakovostno in učinkovito delovanje pravne države.

»Verjamem in prepričan sem, da boste storili vse, kar je v vaši moči, da bosta slovenska vlada in pristojno ministrstvo za pravosodje odgovorno poskrbela, da se prostorski problem slovenskih sodišč in še posebej sodišč v Ljubljani, z zagotovitvijo nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča, ustrezno in v najkrajšem možnem času reši. V vmesnem času pa vas pozivam, da v okviru pristojnosti vlade zagotovite ministrstvu za pravosodje potrebna sredstva za pridobitev prostorov za poslovanje oddelka za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani,« je med drugim v pismu zapisal predsednik Florjančič.

Komentarji: