Lastniško razdeljena Bergerjeva vila prazna propada

Denacionalizacija z napako - Samo za eno od štirih dedičev židovskega trgovca Bergerja je odvetniku uspelo dokazati, da je upravičena do vračila njene četrtine nacionalizirane vile, ostalo je še v lasti občine

Objavljeno
11. junij 2013 11.59
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Soboški odvetnik Radoslav Sukič si je dvajset let prizadeval za vračilo nacionalizirane vile židovskega trgovca Bela Bergerja, a mu je uspelo vrniti le približno 30 odstotkov stavbe. Ker soboška občina denacionaliziranega deleža ni hotela odkupiti, je na sodišču predlagal prisilno razdelitev premoženja s prodajo vile na dražbi.

Prva dražba na okrajnem sodišču v Murski Soboti prejšnji teden, ko so vilo poskušali prodati za ocenjeno vrednost 224.000 evrov, ni uspela.

Zaradi stanja, v kakršnem je vila sedaj, zato, ker je spomeniško zaščitena in zaradi mrtvila na nepremičninskem trgu pa je vprašanje, ali bo sodišču vilo uspelo prodati na drugi dražbi po polovični ceni. In takšna prodaja, ko bi za celo vilo iztržili dobrih 120.000 evrov in bi njegova varovanka od tega dobila okrog 36.000 evrov, odvetniku Sukiču in dedinji Josephine Bergen David verjetno sploh ni v interesu.

Tudi zato Sukič pravi, da je zahtevek za prodajo vile na dražbi pripravljen umakniti, če bi bila občina pripravljena denacionalizirani delež odkupiti po sprejemljivi ceni.


Župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec pa pravi, da je občina, ki je še vedno 70-odstotna lastnica vile, že pred časom predlagala, da bi si objekt razdelili v naravi v skladu z lastniškimi deleži, pa je druga stran takšno možnost zavrnila.

»Upravičenka nam je predlagala odkup njenega deleža, vendar je bila cena glede na vrednost cele stavbe previsoka. Če bi druga stran pristala na normalno ceno, bi občina ta delež morda odkupila in stavbo potem namenila različnim društvom, ki potrebujejo pisarniške in druge prostore. Toda z nakupom bi se morali strinjati mestni svetniki, poleg tega pa tačas v proračunu nimamo predvidenega denarja za to.«


Vila, v kateri je prej desetletja domovala soboška glasbena šola, sedaj pa je že kakšnih pet let prazna, bo tako verjetno še kar nekaj časa propadala, saj občina občasno poskrbi le za najnujnejše vzdrževanje.