Lavrov: EU želi Balkan spremeniti v tamponsko območje

Ruski zunanji minister o skupnih in različnih pogledih na aktualna mednarodna vprašanja.
Fotografija: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Slovenijo nazadnje obiskal februarja lani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Slovenijo nazadnje obiskal februarja lani. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med skupno novinarsko konferenco s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem izpostavil prizadevanja Slovenije za normalizacijo odnosov med Evropsko unijo in Rusko federacijo ter ocenil, da se dvostranski odnosi med državama na vseh ravneh razvijajo v pozitivno smer.

Ruski gost po pričakovanju ni želel komentirati poskusov uravnoteženja slovenske zunanje politike in izboljšanja odnosov z Združenimi državami Amerike pod aktualno vlado, pojasnjevanje tega vprašanja pa raje prepustil svojemu gostitelju.

Zunanji minister Cerar je ponovil, da sta temelj slovenske zunanje politike članstvo v EU in zvezi Nato, ter vztrajal, da krepitev stikov z ameriško stranjo ne pomeni avtomatično slabitve stikov z Rusijo.
 

Lavrov: Dogodki na Kosovu provokacija


Ministra sta med včerajšnjim in današnjim srečanjem odprla večje število tem, tudi takšnih, do katerih imata državi različna stališča. Od aktualnih tem na mednarodni ravni sta največ časa namenila razmeram na Balkanu, kjer sta se strinjala, da sta za reševanje nerešenih vprašanj ključna sodelovanje in dialog.

Komentirala sta tudi včerajšnje dogodke na severu Kosova. Ruski zunanji minister je akcijo albanskih specialcev na območju Kosovske Mitrovice označil za »provokacijo«, mednarodno skupnost, z EU in Natom vred, pa obtožil, da poskuša iz Balkana ustvariti tamponsko območje pred Rusko federacijo.

Cerar je v odzivu na Lavrovov komentar ponovil pomen evropske perspektive za prihodnost držav Zahodnega Balkana in konkretno Kosova, hkrati pa opozoril, da lahko akcije, kakršna je bila včerajšnja, ogrozijo dialog in še dodatno povečajo trenja med Srbijo in Kosovom. 
 

Za gospodarsko in kulturno povezovanje


Poleg političnih vprašanj sta ministra čas namenila tudi pogovorom o gospodarskem, znanstvenem in kulturnem sodelovanju. Na gospodarskem področju je Lavrov kot najbolj perspektivne sektorje za krepitev vezi med državama izpostavil energetiko, telekomunikacije in infrastrukturo.

Lavrova sta med drugim dnem njegovega obiska v Sloveniji sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec. Popoldne pa bo skupaj s Cerarjem v Šmartnem pri Litiji odkril spomenik avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja Davorinu Hostniku.
 

Preberite še:

Komentarji: