Le odstotna točka loči vodilni stranki

Javnomnenjska podpora se je zmanjšala tako LMŠ kot Levici.

Objavljeno
14. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
14. oktober 2019 07.06
Med obema vodilnima strankama se je v enem mesecu razlika zmanjšala z več kot štirih odstotnih točk na eno. FOTO: Voranc Vogel
Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi 16,8 odstotka volivcev obkrožilo LMŠ, 15,7 odstotka pa SDS. Med obema vodilnima strankama se je v enem mesecu razlika zmanjšala z več kot štirih odstotnih točk na eno.

image
Med obema vodilnima strankama se je v enem mesecu razlika zmanjšala z več kot štirih odstotnih točk na eno. FOTO: Infografika Delo


Če smo ob septembrskem barometru ugotavljali, da zgodba z generalnim sekretarjem LMŠ Branetom Kraljem in njegovim domnevnim izvajanjem pritiska na nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović ni vplivala na podporo stranke, podatki za ta mesec kažejo drugače. Največja vladna stranka je izgubila dobri dve odstotni točki, kar lahko pripišemo temu, da so po aferi Kralj v medijih odmevala namigovanja o spornih zaposlitvah v Sovi in vlogi predsednika vlade pri tem, premier pa si je izmenjal veliko ostrih besed s predstavniki Levice in tudi znotraj koalicijske peterice niso bili ravno uglašeni. SDS je po drugi strani pridobil eno odstotno točko.

image
Ocena vlade in državnega zbora v zadnjem mesecu. FOTO: Infografika Delo


V odgovorih na vprašanje, za katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, ki so ga anketarji Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana med 2. in 10. oktobrom postavili 727 polnoletnim prebivalcem Slovenije, je na tretjem mestu ostala SD. Na četrtem mestu je Levica, s tem, da je v primerjavi s septembrom izgubila odstotno točko. Po eni strani je to presenetljivo, saj so bili predstavniki Levice v zadnjih tednih v središču pozornosti z zavzemanjem za »malega človeka«, konkretneje za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in proti odpravi dodatka za delovno aktivnost. Predstavniki koalicije pa jim očitajo nekonstruktivno držo.

Skoraj vse koalicijske stranke razen Desusa imajo slabši izid kot pred enim mesecem. Se je pa za skoraj dve odstotni točki povečal delež neopredeljenih, ki jih je zdaj 21,7 odstotka.

Desus se je ta mesec približal parlamentarnemu pragu štirih odstotkov, kar bi utegnilo biti povezano tudi z vztrajanjem Karla Erjavca po dopolnilu na proračunske dokumente, za to, da bi bili upokojenci deležni izredne uskladitve pokojnin. Čeprav so se v koaliciji dogovorili, da amandmajev ne bodo vlagali, jih je Erjavec očitno prepričal, saj je dopolnilo, vredno 43 milijonov evrov, postalo koalicijsko.

image
Srednja ocena dela vlade in državnega zbora. FOTO: Infografika Delo


Referendumska pobuda SAB, da bi pri volivcih preverjala, koliko bi financirali zasebne osnovne šole, se v rezultatu stranke ne pozna.

SNS se je ta mesec odrezal bolje kot septembra. Ali pri tem igra kako vlogo napoved Zmaga Jelinčiča, da bodo njihovi poslanci prispevali glasove za proračunske dokumente, lahko le ugibamo.

Statistično značilna razlika v primerjavi s prejšnjim merjenjem pa so anketarji opazili pri SMC. V prejšnjem mandatu največja vladna stranka, ki je 21. septembra na kongresu dobila novega predsednika, Zdravka Počivalška, je padla pod pol odstotka podpore.

image
Vodilna dva na barometru priljubljenosti politikov tudi oktobra ostajata ista – prvi je predsednik republike Borut Pahor, drugi premier Marjan Šarec. FOTO: Matej Družnik
Pahor in Šarec tudi oktobra najbolj priljubljena politika

Vodilna dva na barometru priljubljenosti politikov tudi oktobra ostajata ista – prvi je predsednik republike Borut Pahor, drugi premier Marjan Šarec, s tem, da so ga
anketiranci ocenili nekoliko slabše kot prejšnji mesec.

Tik za njima se je uvrstil novinec na lestvici, kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič. Novi akter na političnem parketu je uspešno prestal zaslišanje pred evropskimi poslanci, pohvalili so ga predstavniki tako z levice kot z desnice, v javnosti pa ni nobene zgodbe, ki bi obremenila njegovo dosedanjo kariero.
Lenarčič je prehitel evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki se je uvrstila na četrto mesto.

Zelo tesno je na naslednjih treh mestih: minister za zdravje Aleš Šabeder ostaja peti, z res malenkost boljšo oceno od evropskega poslanca Milana Brgleza in predsednika NSi Mateja Tonina. Njihove ocene se razlikujejo šele v tretji decimalki.

Spodnji del lestvice ostaja nespremenjen, na zadnjih treh
mestih so Miro Cerar, Janez Janša in Karl Erjavec.


image
Med najbolj priljubljenimi politiki ostajata Borut Pahor in Marjan Šarec. FOTO: Infografika Delo