Legendarna Stenmark in Križaj odprla Elanov muzej v Begunjah (FOTO)

V alpskem smučarskem muzeju Elan predstavlja svojo več kot 70-letno zgodovino.

Objavljeno
21. junij 2018 16.35
Posodobljeno
21. junij 2018 17.39
Ingemar Stenmark in Bojan Križaj na odprtju Elanovega muzeja v Begunjah. FOTO: Jože Suhadolnik
A. V., STA
A. V., STA
Begunje na Gorenjskem - Elan je danes v sklopu svoje tovarne v Begunjah na Gorenjskem odprl alpski smučarski muzej, v katerem predstavlja svojo več kot 70-letno zgodovino. Elan je prvi izdelovalec smuči, ki se lahko pohvali s svojim muzejem. Odprl ga je najboljši smučar vseh časov Ingemar Stenmark, zraven pa je bil tudi njegov nekdanji tekmec Bojan Križaj.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred odprtjem Alpskega smučarskega muzeja Elan povedal direktor Elanove zimske divizije Leon Korošec, je muzej pomemben z dveh vidikov. »V prvi vrsti gre za slovensko zgodbo. Slovenija ima namreč pomembno mesto tako v zgodovini smučanja in kot v razvoju smučarske opreme,« je pojasnil.

image
Bojan Križaj: Vesel sem, da sem del Elanove zgodovine. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Ustanovljen je bil leta 1945


Elan je v svoji več kot 70-letni zgodovini s svojimi inovacijami velikokrat spremenil razvoj smučanja. Ustanovljen je bil leta 1945 na pobudo priznanega smučarskega skakalca in izdelovalca smuči Rudija Finžgarja ter je že na začetku svojega delovanja začel utrjevati sloves smučarskega inovatorja in postavljavca novih smernic in trendov. Elan je na trg poslal nešteto izdelkov, ki so s tehnologijo, obliko in tehničnimi lastnostmi spreminjali zgodovino alpskega smučanja.

»V muzeju je prikazano, kaj vse smo v preteklosti naredili in tudi, od kod črpamo navdih za prihodnost,« je povedal Korošec. Glede na to, da Elan poleg smučarske opreme proizvaja plovila, letala, telovadno opremo in vetrnice za vetrne elektrarne, pa je del muzejske razstave posvečen tudi drugim divizijam.

»Gradiva je toliko, da ga je dovolj ne za enega, temveč za pet muzejev, zato smo za predstavitev izbrali le tiste dogodke in stvari, ki so bili res pomenljivi, in jih na zanimiv način izpostavili,« je pojasnil Korošec in dodal, da so v muzeju tudi interaktivni element. Tako bo lahko vsak obiskovalec poskusil, kako se sestavi smučka, in se preizkusil na smučarskem simulatorju.

image
Ingemar Stenmark je bil častni gost v Begunjah. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Elan vedno znan po inovativnosti


Med razstavnimi eksponati so tudi tisti, ki so zaznamovali Elanove tekmovalne uspehe. Z elankami je vso kariero smučal Ingemar Stenmark, ki je zmagal na 86 tekmah svetovnega pokala. V muzeju so na ogled prve smuči, ki jih je uporabljal v svetovnem pokalu. »Nanje imam dobre spomine, saj sem z njimi tudi večkrat zmagal,« je povedal.

Nekaj eksponatov je tudi od njegovega velikega tekmeca, Bojana Križaja, ki je z elankami dosegel sploh prvo slovensko zmago v svetovnem pokalu. »Vesel sem, da sem del Elanove zgodovine,« je izpostavil Križaj. Spomnil je, da je bil Elan vedno znan po svoji inovativnosti in da ni nikar razmišljalo menjavi opremljevalca, saj so tako za razvoj kot servis skrbeli vrhunski strokovnjaki.
 

Nekaj vrniti regiji


Osnova za nastanek muzeja je bila priložnostna razstava Z Elanom do zvezd, ki so jo ob 70-letnici Elana pripravili v Tehničnem muzeju Slovenije v Bistri. Kot je povedal glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman, so idejo o muzeju, vse od njenega nastanka sredi leta 2016 podpirali tudi lastniki. »To je njihov način, da nekaj vrnejo ne le regiji, ampak celotni Sloveniji,« je povedal Tirman in dodal, da tako ostajajo tradicionalno vpeti v lokalno okolje, ponosni na svoje korenine.

»Naš namen je ustvariti prostor, kjer lahko tako Slovenci kot tujci vidijo pomemben del slovenske in športne zgodovine,« je izpostavil Tirman. Elan je namreč pomemben soustvarjalec smučarske preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Za Slovence je Elan stvar ponosa in Tirman je zadovoljen, da so mu novi lastniki lahko vrnili nekdanji blišč.

Kmalu nov lastnik?
Kmalu se sicer Elanu, ki je že tri leta v lasti tujega finančnega investitorja Wiltan Enterprises Limited oziroma sklada VR Capital, obeta nov lastnik. Na podlagi dobrega poslovanja Elana je namreč več družb izrazilo interes za nakup podjetja kot celote ali njegovih posameznih divizij. Zato so v Elanu sprožili postopek prodaje. Kot je povedal Tirman, postopek poteka, interesa za Elan je veliko, kaj več pa v teku postopka danes ni mogel razkriti. Že ob začetku postopka aprila letos pa je poudaril, da si lahko Elan obeta strateškega dolgoročnega lastnika in to še pred koncem leta.


image
Ingemar Stenmark in Bojan Križaj na odprtju Elanovega muzeja v Begunjah. FOTO: Jože Suhadolnik


image
Otvoritev Elanovega muzeja. FOTO: Jože Suhadolnik


image
Otvoritev Elanovega muzeja. FOTO: Jože Suhadolnik


image
Otvoritev Elanovega muzeja. FOTO: Jože Suhadolnik


image
Otvoritev Elanovega muzeja. FOTO: Jože Suhadolnik


image
Otvoritev Elanovega muzeja. FOTO: Jože Suhadolnik