Lek z novo potezo glede naložbe v novo tovarno na Prevaljah

Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, se je po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti odločil, da ne nadaljuje z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. 
Fotografija:  Danes so v Novartisu poudarili, da v Sloveniji krepijo naložbe v segmentu novih tehnologij. Hkrati s to usmeritvijo ter po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti so se odločili, da ne nadaljujejo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
 Danes so v Novartisu poudarili, da v Sloveniji krepijo naložbe v segmentu novih tehnologij. Hkrati s to usmeritvijo ter po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti so se odločili, da ne nadaljujejo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano. FOTO: Jože Suhadolnik

V Leku so že lansko pomlad prekinili dobavo tehnologije za že zgrajeno novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo. Lani poleti je družba odstopila tudi od načrtovanega sofinanciranja prevaljske čistilne naprave, na katero bi se Lek priključil s svojimi komunalnimi vodami.

Danes so v Novartisu poudarili, da v Sloveniji krepijo naložbe v segmentu novih tehnologij. Hkrati s to usmeritvijo ter po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti so se odločili, da ne nadaljujejo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano.

»Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z naložbo,« so zapisali.


 

Država Leku že odobrila 7 milijonov evrov državne spodbude, vrnili jo bodo do septembra

 

Leku je država za investicijo, v celoti ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila sedem milijonov evrov državne spodbude. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili, so za STA pojasnili v Leku. Skladno s pogodbo, ki jo je Lek sklenil z gospodarskim ministrstvom, bodo sredstva vrnili najpozneje do konca septembra.

Kot so še navedli, Novartis v okviru svoje globalne strategije nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. »Novartis želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju, zato se vedno bolj usmerja v nove tehnologije,« so navedli v družbi.

Tako je tudi v Sloveniji, kjer je Novartis doslej v Lek vložil več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradi nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Projekt v vrednosti 38 milijonov evrov v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, poudarjajo v družbi.



Novartis, ki v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi, ostaja zavezan slovenskemu trgu in nadaljuje z vlaganji v najsodobnejše proizvodne tehnologije in razvojne projekte. FOTO: Leon Vidic/Delo
Novartis, ki v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi, ostaja zavezan slovenskemu trgu in nadaljuje z vlaganji v najsodobnejše proizvodne tehnologije in razvojne projekte. FOTO: Leon Vidic/Delo


V Farmacevtskih učinkovinah Mengeš so v sodobnem obratu za proizvodnjo inovativnih farmacevtskih učinkovin (v katerega je Novartis leta 2016 vložil 28 milijonov evrov) že uspešno uvedli proizvodnjo treh Novartisovih inovativnih učinkovin iz razvojnega centra v Baslu, v prvem letošnjem polletju podprli dve ključni lansiranji novih Novartisovih zdravil in bili izbrani za proizvodnjo nove inovativne učinkovine za zdravilo – to bo, tako v Novartisu, že četrta inovativna učinkovina, ki se bo proizvajala v Mengšu.

Novartis, ki v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi, ostaja zavezan slovenskemu trgu in nadaljuje z vlaganji v najsodobnejše proizvodne tehnologije in razvojne projekte, še poudarjajo v družbi in dodajajo, da bodo tudi v prihodnje močno prisotni v Sloveniji.

Komentarji: