Letos v Mariboru našteli več turistov

V bližini železniške postaje v Mariboru želi tukajšnja občina urediti parkirišče za avtodome.

Objavljeno
10. julij 2015 15.48
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Še v tej poletni sezoni naj bi mesto dobilo parkirišče za avtodome, ki ga nameravajo urediti v bližini mariborske železniške postaje. Po podatkih Zavoda za turizem Maribor-Pohorje je sicer število obiskovalcev in prenočitev v prvih mesecih letos naraslo.

V prvih štirih mesecih so v turistični destinaciji Maribor Pohorje našteli 47.000 obiskovalcev in 79.554 prenočitev, je povedala direktorica tukajšnjega zavoda za turizem Janja Viher. Po njenih besedah to pomeni 30-odstotno rast števila prenočitev na območju celotne destinacije, v Mariboru pa kar 40-odstotno. Manjša rast prenočitev se je nadaljevala tudi v maju, za junij pa podatkov na zavodu še nimajo.

Število vseh gostov se je po besedah Viherjeve dvignilo za 15 odstotkov, med tujci pa je bilo največ obiskovalcev s Hrvaške, iz Srbije, Rusije, Italije, Avstrije in Nemčije. »Želimo si več prostorov za kampiranje v Mariboru. Lani smo imeli veliko skandinavskih gostov, ki iščejo možnost kampiranja,« je dejala Viherjeva.

Tako je tudi izrazila zadovoljstvo, da namerava občina odpreti parkirišče za avtodome, ki bo locirano v neposredni bližini železniške postaje. Po pojasnilih z mariborske občine je delovna skupina za tako imenovano »Camper stop« parkirišče že imenovana, uredili pa naj bi ga še v tej poletni sezoni.

Občinski zavod za turizem, kjer je 16 zaposlenih, je za svoje delovanje v prvih petih mesecih porabil okrog 275.000 evrov proračunskih sredstev in 65.000 evrov lastnega denarja. V njegovem turističnem informacijskem centru v središču mesta so letos našteli čez 14.700 obiskovalcev, Hišo stare trte pa je v prvih petih mesecih obiskalo skoraj 17.000 ljudi.