Letošnja jesen za okoli dve stopinji Celzija toplejša od povprečja

Nadpovprečno so bili topli vsi meseci, razen februarja in marca, pravijo na Agenciji za okolje. 

Objavljeno
05. december 2018 12.45
Posodobljeno
05. december 2018 13.27
Letošnja jesen je bila nadpovprečno topla. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
STA
Meteorološka jesen, ki vključuje september, oktober in november, je bila letos v Sloveniji okoli dve stopinji Celzija toplejša od povprečja, količina padavin pa je bila v tem obdobju večinoma podpovprečna, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Nadpovprečno topli so bili letos doslej v Sloveniji vsi meseci, razen februarja in marca.

V letošnji meteorološki jeseni vremenoslovci kakšnih rekordov niso opazili, so bili pa vsi trije meseci za okoli dve stopinji Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja, ki zajema obdobje od leta 1981 do 2010, je pojasnil Brane Gregorčič z Arsa.

Sicer so bili letos nadpovprečno topli vsi meseci, razen februarja in marca. Januarja in aprila je bilo odstopanje od dolgoletnega povprečja največje, preseglo je štiri stopinje Celzija. Najmanjše odstopanje od povprečja je bilo julija, ko so bile povprečne temperature za eno stopinjo višje od povprečja. Po drugi strani pa sta bila februar in marec bolj hladna, kot je povprečje za ta dva meseca.

Glede na doslej izmerjene povprečne temperature se nakazuje tudi ocena za celotno letošnje leto, ki zdaj kaže, da bo povprečna letna temperatura »verjetno spet med najvišjimi v zgodovini meritev«. A Gregorčič opozarja, da je za dokončno ugotovitev treba počakati na konec decembra.
 

Manj padavin


Količina padavin je bila v letošnji meteorološki jeseni večinoma podpovprečna. Nekoliko je izstopalo le alpsko območje, kjer se je količina padavin približala povprečju oziroma ga je oktobra, denimo v Ratečah, presegla. V večjem delu Slovenije je bila tako letos razmeroma suha jesen.

O vremenu v teh dneh je Gregorčič povedal, da so bile izrazito visoke temperature za ta letni čas po Sloveniji izmerjene v torek, dogajanje pa je bilo posledica višinskega severozahodnega vetra.

Po podatkih Arsa je bilo v torek ob 19. uri v Novem mestu izmerjenih 16,2 stopinje Celzija, v Celju 15,4 stopinje, na mariborskem letališču pa 15,8 stopinje Celzija. Po srednji dnevni temperaturi je bil torek okoli pet stopinj toplejši od povprečja za ta dan.

Danes je že drugače. Temperature zraka bodo deset in več stopinj nižje od torkovih, tako da bodo že bliže povprečnim za ta dan, ki so okoli tri, štiri stopinje Celzija, je pojasnil Gregorčič.


Morda sneg


Od danes dalje meteorologi glede na zdajšnje podatke izrazite otoplitve ne pričakujejo več, vendar tudi izrazitejšega mraza ne. Verjetnost snežnih padavin se bo nekoliko povečala šele od sredine prihodnjega tedna naprej.

To soboto bo Slovenijo prešla hladna fronta, vendar bodo padavine razmeroma kratkotrajne, po nižinah bo večinoma deževalo. Meja sneženja bo verjetno ostala nekje nad 800 metri nadmorske višine. »Morda kakšna snežinka po zraku zapleše jutri v jutranjem času, vendar bo to zelo prehoden pojav,« je še dodal Gregorčič.