Ljubiteljski igralci odslej še pogodbeni poštarji

Varčevanje Pošte Slovenije. V Kresnicah, Gabrovki, na Vačah in Savi bodo letos zaprli poštne urade.

Objavljeno
31. marec 2016 22.17
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Litija – Pošta Slovenije namerava letos v pogodbene pošte preoblikovati 47 poslovalnic, med njimi so tudi nekatere na robu Ljubljane – v Kresnicah, Gabrovki, na Vačah in Savi v litijski občini. Poštni poslovalnici z nespremenjenim delovnim časom in v dosedanji obliki bosta ostali le v Litiji in Šmartnem.

Prebivalci v omenjenih štirih krajih namere Pošte ne odobravajo, saj se bojijo, da bodo z novo organizacijsko obliko prikrajšani pri poštnih storitvah. Litijski občinski svet se ni strinjal s takšnim predlogom Pošte Slovenije, da bi zaprli obstoječe pošte, pa so se ostro odzvali tudi v litijskem SDS. A poštarjev to očitno ni odvrnilo od načrtovanega poslovnega načrta.

Poštarji tudi gledališčniki

Izbor izvajalca za Gabrovko je končan, pošta bo v pogodbeno preoblikovana na začetku junija in bo obratovala v trgovini trebanjske kmetijske zadruge, kar je za Delo potrdil tudi njen direktor Ludvik Jerman. Pošta bo odprta med 8. in 11. uro, ob sredah med 15. in 17. uro, ob sobotah pa od 9. do 11. ure. Pošto na Vačah bodo v prvi polovici maja odprli v objektu družinskega gledališča Kolenc, ki je po umetniškem ustvarjanju znano širši javnosti, zdaj pa se bodo igralci preizkusili še v poštnih storitvah. Prokuristka Anka Kolenc je povedala, da so domačini nad njihovo namero navdušeni, saj je pošta zdaj odprta le dve uri na dan, po novem pa bo med 8. in 16. uro.

Za pošto v Kresnicah je znano le, da bo z novim načinom začela do konca leta, saj šele izbirajo izvajalca. Pošta na Savi bo še letos preoblikovana v tako imenovano pismonoško pošto, kar pomeni, da bo poslovala v prevoznem sredstvu, pri čemer bo na vnaprej dogovorjenem kraju imela lahko vsak dan krajši postanek. Tako kot stacionirana pošta bo zagotavljala vse storitve, tudi plačilo položnic. Ena od posebnosti takega poštnega poslovanja je, da bodo vsa gospodinjstva prejela službeno številko prenosnega telefona pošte, kar je pomembno predvsem za starejše oziroma manj mobilne prebivalce. Tako bodo lahko prebivalci vnaprej naročili obisk pismonoše na domu, je pojasnil direktor ljubljanske poštne poslovne enote Evgen Zadnik.

V pogodbene in pismonoške pošte sicer preoblikujejo od 40 do 50 pošt na leto. Prostore pošte so že pred leti zaprli na Polšniku in Dolah pri Litiji. Poštne storitve v prvem primeru opravljajo v gostilni Majcen, na Dolah pa kar trgovke.

P. S.: Proces je nujen in neizogiben

Pošta Slovenije že od leta 2009 izvaja program optimizacije in reorganizacije poštne mreže. Na naše vprašanje o razlogih za preoblikovanje teh pošt je Zadnik povedal, da Pošti Slovenije niti po najbolj optimističnem scenariju uvajanja novih storitev ne bo uspelo zagotoviti ustreznega ekonomskega pokritja najmanjših pošt. Zato pričakuje, da se bo njihovo pokritje celo naglo slabšalo, saj trendi zaradi vplivov elektronske substitucije napovedujejo nadaljnje zmanjševanje klasičnih poštnih storitev in plačilnega prometa, ki ga opravljajo (univerzalna poštna storitev, denarni promet), zato v pogodbene pošte preoblikuje predvsem manjše in nerentabilne pošte po državi.

Letni prihranek na vsako preoblikovano pošto presega 20.000 evrov. Proces preoblikovanja in optimizacije poštnega omrežja je nujen in neizogiben, je dejal Zadnik in dodal, da so v tujini take rešitve uveljavljene že dolgo. V Avstriji, denimo, so v upravljanje zunanjim izvajalcem ponudili že 1300 pošt, sama Pošta pa jih ima v upravljanju približno 520. Pošta Slovenije ima v omrežju 552 poštnih enot, od tega 113 pogodbenih. Do konca leta nameravajo v pogodbene preoblikovati še 47 pošt. Optimizacijo omrežja bodo nadaljevali tudi prihodnje leto, ko naj bi v sklopu druge faze, predvidene do konca leta 2019, preoblikovali nadaljnjih 150 pošt.

Vodstvo Pošte Slovenije napoveduje, da preoblikovanje pošt na dostavo pošiljk ne bo vplivalo, saj bodo vse prispele pošiljke naslovnikom na območju Kresnic in Gabrovke dostavljene kot doslej. Sprememba bo le v tem, pravi Zadnik, da bodo pismonoše locirani na litijski pošti. Vsak dan pismonoši v Kresnicah dostavita v povprečju 740 navadnih pisemskih pošiljk, tisti v Gabrovki pa 1080. Zadnik je zatrdil, da so o nameravanem preoblikovanju pošt najprej opravili pogovor z županom, šele nato so nadaljevali postopke za preoblikovanje štirih litijskih pošt.