Ljutomer ostaja vodja kraka C Pomurskega vodovoda

Olga Karba kljub nesprejetju proračuna ni odstopila od koordinacije, gradnja B kraka hitro napreduje

Objavljeno
06. februar 2014 11.21
Dejan Karba, Ljutomer, Jože Pojbič, Murska Sobota
Dejan Karba, Ljutomer, Jože Pojbič, Murska Sobota

Grad, Ljutomer - Ljutomerska županja Olga Karba kljub napovedim ni odstopila od koordinacije kraka C Pomurskega vodovoda, čeprav so občinski svetniki spet zavrnili njen predlog proračuna. Gradnja B kraka pomurskega vodovoda pa se nadaljuje in bo po besedah župana nosilne občine Grad Daniela Kalamarja končana do pomladi 2015.

Županja Olga Karba ni odstopila od koordinacije sistema C v nastajajočem novem pomurskem vodovodu, kot je to napovedovala v času predstavljanja proračuna. Da bo v primeru padca proračuna odstopila z mesta koordinatorja (v sistemu C je sedem občin), je Karbova prejšnji mesec najavila tudi kmetijskemu ministru Dejanu Židanu. Na naše vprašanje, kaj namerava storiti, je Karbova odgovorila le, da ni neodgovorna oseba, in da je zima, zato dela stojijo. »Za razmislek imam dovolj časa. Prosim, ne utrujajte me s tem, mar ni večje breme za občino to, da še vedno nimamo proračuna kot koordinacija sistema C,« je na naše vprašanje odgovorila Olga Karba.


Svetniki ljutomerske občine so namreč spet zavrnili predlog županjinega proračuna. Skladno s poslovnikom so ji naložili, da mora v petnajstih dneh spisati novega. K sprejetju proračuna – po mnenju večine poslancev je v nasprotju s priporočili ministrstva za finance in bi občino Ljutomer zadolžil do skrajne meje, ter jo posledično razvojno ohromil – včeraj niso pripomogli niti predstavniki krajevnih skupnosti in nekaterih zavodov, ki so prišli podpret proračun. Tega je županja Olga Karba dober mesec predstavljala po občinskih krajevnih skupnostih. Zaradi množice ljudi, ki je prisostvovala sejanju svetnikov, je prišlo tudi do vpitja, zaradi česar so nekateri svetniki policijski postaji Ljutomer prijavili znanega storilca zoper kršitev javnega reda in miru.


Krak B prehiteva druga dva


Krak B pomurskega vodovoda, ki obsega dvanajst prekmurskih občin in je v začetku s pripravami na gradnjo precej zaostajal za drugima dvema, je zdaj, ko se je gradnja začela, že v prednosti. Tako so v sklopu 1 (občine Beltinci, Murska Sobota in Tišina) do zdaj zgradili 12 od načrtovanih 28 kilometrov vodovoda, v sklopu 2 (občine Cankova, Puconci, Rogašovci, Kuzma in Grad) pa pet od predvidenih 96,4 kilometra vodovoda. Konec februarja se bo začela še gradnja vodovoda v občinah sklopa 3 (občine Gornji Petrovci, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci), saj so izvajalci že izbrani.

Ves B krak pomurskega vodovoda bo po besedah župana nosilne občine Grad Daniela Kalamarja zgrajen že do pomladi prihodnjega leta, projekt pa bo končan predvidoma do konca prihodnjega leta. Nosilci projekta ne pričakujejo težav, čeprav imata dve občini tretjega sklopa, Gornji Petrovci in Šalovci, zaradi prezadolženosti blokirana računa. V povprečju bo namreč delež soudeležbe občin pri projektu, ki je v prvi fazi vreden več kot 49 milijonov evrov in bo z zdravo pitno vodo preskrbel 48.000 prebivalcev Prekmurja, le okrog 4,5 odstotka, toliko pa bosta lahko iz sredstev primerne porabe zagotovili tudi ti dve občini oziroma bo občina Gornji Petrovci svojo soudeležbo morda plačala tako, da bo kot podizvajalec v njihovi občini delalo njihovo javno komunalno podjetje Pindža.