Ločenski most bo do kolesarjev prijaznejši

Občina ga namerava razširiti za kolesarski stezi. Večnamenska pot.

Objavljeno
30. januar 2018 21.32
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – V dveh letih namerava novomeška občina razširiti Ločenski most čez Krko in urediti večnamensko pot ob Levičnikovi cesti v Novem mestu. Vrednost obeh naložb je dva milijona evrov, pri čemer bo občina morala zagotoviti polovico zneska.

Po besedah Urbana Kramarja z novomeške občine za oba projekta pripravljajo načrte in pridobivajo zemljišča. Naložbi sodita med t. i. trajnostne projekte mobilnosti, zato ju je potrdila skupščina Združenja mestnih občin Slovenije in bosta sofinancirani z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Ločenski most so zgradili leta 1977 in obnovili 22 let kasneje, ko so na njem uredili obojestranski pločnik, ne pa tudi kolesarske steze. Zaradi gostega prometa, predvsem tovornih vozil, je za kolesarje zelo nevaren, v okviru projekta pa sta predvideni njegova obojestranska razširitev s konzolno konstrukcijo in umestitev dodatnih kolesarskih površin.

Nevarna državna cesta

Razširjeni Ločenski most nameravajo navezati na križišče v Ločni in na predvideno večnamensko pot ob Levičnikovi cesti, ki je tudi prometno zelo obremenjena, saj gre za glavno prometno povezavo Novega mesta z Metliko in Hrvaško. Cesta je neosvetljena, brez avtobusnih postajališč, pločnikov in kolesarskih površin, z zatravljenimi bankinami in je za kolesarjenje neprimerna, je povedal Kramar.

Večnamenska pot ob desnem robu Levičnikove ceste bo dolga 1,2 kilometra, ob levem robu ceste bodo uredili 110 metrov pločnika in sto metrov dolgo večnamensko pot na priključku Ragovo. Hkrati bodo poskrbeli še za prehod za pešce in kolesarje v križišču priključka Ragovo in lokalne ceste. V sklopu ureditve površin za pešce in kolesarje na glavni cesti sta predvidena dva prometna otoka – ločilni na glavni cesti in usmerjevalni na območju priključka Ragovo. Z načrtovanim projektom bodo vzpostavili kolesarsko povezavo med dvema velikima stanovanjskima in zaposlitvenima središčema – Ločno in Žabjo vasjo, ter dodali pomemben del k sklenitvi novomeškega kolesarskega omrežja.