Luči iz Majšperka v senegalske vasi

V dveh letih bo podjetje postavilo energetske postaje v nekaj tisoč senegalskih vaseh, ki so še večinoma brez elektrike.

Objavljeno
25. oktober 2016 22.05
Senegalski glasbenik Cheikh Lô
Franc Milošič
Franc Milošič

Direktor Nacionalnega programa za razvoj podeželja PNDL Mamadou Thiaw in lastnik podjetja Albin promotion West Africa Albin Brencl sta v Majšperku podpisala partnerski sporazum Svetloba v mojo vas. V dveh letih bo podjetje postavilo energetske postaje v nekaj tisoč senegalskih vaseh, ki so še večinoma brez elektrike.

Obe strani računata, da bo posel v dveh letih dosegel vrednost okrog 9 milijonov evrov. Podjetje AP je naredilo posebne hišice, ki jih bodo v vaseh postavljali na frekventnih krajih na prostem. Streha je iz solarnih panelov, v hišici so akumulatorji, polnilci telefonov, velik displej za internet ali televizijski program, pa seveda precej električnih vtičnic, kamor bo mogoče priklapljati še druge aparature ali pa na energijo napeljati v bližnje domove. Sedanja prototipa sta razvita za vasi s po tremi pa vse do 50 družinami.  Koliko vasi in po koliko energetskih postaj bodo postavljali, se bosta obe strani še dogovorili. »Partnerstvo podpisujemo z velikim optimizmom z zaupanja vrednim partnerjem,« so povedali Senegalci.

Razvojni načrt senegalskega podeželja so sprejeli pred dobrimi tremi leti. Namenjen je 557 občinam in 42 pokrajinam, razlaga Mamadou Thiaw, ki je hkrati tudi župan občine Tassette s preko 40 tisoč prebivalci. Predsednik odbora za razvoj v senegalskem parlamentu Demba Diop pa je povedal, da iščejo konkretna partnerstva in to je prišlo kot naročeno. »V naši vasi imamo sonce, nimamo pa elektrike. Ta bo vasi zelo pomagala: možno bo gledati televizijo, se povezati na internet, luči bodo v hišah ali celo na cestah, vse to je za nas zelo konkretno. Ko bodo to videle druge vasi, se bo zanimanje širilo kar samo po sebi. Senegal je mirna država in je izhodišče za vse sosednje.«

Razvoj podeželja podpira senegalska vlada, pa tudi zunanje partnerje bodo pri tem iskali. Majšperska podružnica enega od nemških podjetij je Senegalu že zdaj ponudila pomoč s kreditiranjem tega projekta.

Na začetku naj bi v Senegalu odprli 20 delovnih mest. Direktorica Brenclovega podjetja Ndeye Anna Ndiaye je že s pripravo partnerskega sporazuma opravila veliko delo, po začetnem izobraževanju ljudi, ki bodo te hišice postavljali, montirali opremo in skrbeli za vzdrževanje, pa se bodo delovna mesta zanje množila tako hitro, kot se bodo širile sončne hišice po deželi. V Majšperku bo Brenclovo podjetje za te potrebe na novo zaposlilo 20 ljudi. »Albin promotion odpira nove priložnosti v Zahodni Afriki in to bo pritegnilo in vspodbudilo še druga podjetja,« pravi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je že obljubilo, da bo v prihodnjem letu Senegal obiskal naš zunanji minister.

Osemčlanska senegalska delegacija je nad Slovenijo navdušena. »Fascinirani smo nad deželo, za katero smo doslej samo slišali. Tu je vse zeleno, očitno dobro kmetujete. Albin je tudi nam prinesel možnost razvoja, za kar smo mu zelo hvaležni ...« se je razgovoril Mamamdou Thiaw. »Elektrika nam bo lahko pomagala, da bomo tudi mi dobili več vode.«

»To je prva faza projekta,« pojasnjuje Albin Brencl, »v kateri bodo ljudje dobili svetlobo in komunikacije. Načrtujemo pa tudi drugo stopnjo: ko bo elektrika v vaseh, se bomo posvetili čiščenju pitne vode.« Senegalski partnerji pa mu dopovedujejo, da je Senegal le izhodišče: okoliške države Mali, Mavretanija, Gvineja Bissau in Gambija imajo skoraj milijon vasi brez elektrike.

Albin Brencl pa je razkril tudi zanimivo zgodovino nastanka takšne sončne energetske postaje. Med hrvaškima Pašmanom in Dugim otokom je namreč pred četrt stoletja kupil otoček Pelin in si na njem uredil prav takšno sončno hišico, ki vzorno deluje še danes. V senegalski Dakar pa je Albin Brencl v maju 2013 začel odvažati iztrošene avtomobilske pnevmatike iz gramoznice pri Kidričevem, kjer so mu z odvzemom gradbenega dovoljenja za sanacijo gramoznice onemogočili zaključiti sanacijo, potem pa so mu prepovedali tudi odvažanje gum. Za tokratni posel ga kar dve ministrstvi hvalita, istočasno pa država pošilja računu njegovega podjetja, ki je v prisilni poravnavi, izvršbe za stroške, ker nekdo drug odvaža njegove gume v tujino.